Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Нигяр Джафер: Никъде в Европа няма модел с една здравна каса

09 юли 2019, 09:30 часа • 2790 прочитания

"Никъде в Европа няма модел с една здравна каса, всеки, който се осигурява коректно, трябва да може да види какво му предлага даден фонд, част от цените може да бъдат коригирани. Това каза в интервю за БНТ д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на НС и депутат от ДПС.

По думите ѝ "оказа се, че има мощен монопол на Касата, която се превърна в бездънна каса." Д-р Джафер отбеляза още, че българският пациент е най-късно диагностицираният в Европа и в същото време доплаща най-много за здравни услуги.

Според д-р Джафер "демонополизацията на Касата е само една от концепциите за реформа в здравеопазването. Всички, които чуят реформа, смятат, че това би довело до повече хаос. Другото нещо, около което уж има консенсус, но не се случва, е електронното здравеопазване." 

"В здравеопазването говорим повече за пари, отколкото за другите неща.", подчерта още тя.

По думите ѝ освен демографската друга катастрофа е и кадровата и за нея няма никакво работещо решение. 

Според нея целта на настоящите действия на властта е да се изкара този мандат на правителството.

Д-р Нигяр Джафер допълни още, че българският пациент е този, който доплаща най-много при ползването на здравна услуга.

Припомняме, че на 8 юли бе обявено, че в началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил Ананиев и екипът му трябва да представят нов модел на здравеопазването в България. Презентацията идва 10 месеца след като Ананиев предложи 2 модела, които бяха посрещнати със сериозни критики и така и си останаха на хартия. А основното перо в критиките, разбира се, беше колко всъщност плащаш като пациент, ако ти се наложи да отидеш в болница - изчисленията показаха, че може да се наложиш да плащаш няколко пъти, а здравното министерство точно този модел искаше.

Вижте какво точно предвижда промяната в статията ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес