Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Маджаров: Спешната помощ трябва всяка сутрин да докладва за отказани хоспитализации и да има наказания

04 ноември 2020, 08:17 часа • 3474 прочитания

Сам човек нищо не може да направи, той е безсилен срещу системата. Затова казвам, че системата трябва да се промени максимално бързо. Спешната помощ трябва да докладва всяка сутрин и на министъра, и на шефа на РЗИ за откази от прием, за да бъде потърсена отговорност. Това каза в ефира на btv д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Неговата позиция беше провокирана от поредния скандален случай на отказана хоспитализация в София след подаден сигнал до Спешната помощ. Разказът на Мария Тенчева за смъртта на 72-годишният й баща, разтърси и председателят на БЛС.

Скандален случай: 72-годишен мъж с COVID -19 почина в болницата в Своге, след откази в София

Извозването на пациента (бел.ред. от Спешната помощ) не е возене, а е решение на екипа да предложи хоспитализация на пациента в болница. Няма право болницата, независимо коя е тя, да отказва преглед и диагностика на пациент, не зависимо от състоянието му, обясни той.

В годините бърза помощ беше превърната във виновник за всичко. Трябва да й върнем властта. По наредби тя има най-голямата власт, тя не случайно по се казва Спешна медицинска помощ. Когато те возят пациент за хоспитализация, трябва още на другия ден да информират началниците си , че има отказ от хоспитализация и да бъде поета отговорност. Те трябва да са водещи в организацията на здравната система в България, категоричен беше Маджаров.

Фандъкова: След 66 минути забавен прием, шефът на Четвърта градска остава

Не случайно министърът емоционално заяви, че няма да има прошка за никого. Тук не става въпрос за липса на ред и организация, а за неспазването им. Не мога да повярвам, че …. Не може в 21 в. да ти докара линейка пациент и ти да го препратиш на друг. Защото най-малкото във всяка стая имаш кислород и този човек трябва да влезе веднага да му се даде кислород и да се прецени какво да се прави нататък.

Не се случва защото явно някой си мисли,че е над ситуацията и може да прави каквото си иска. Не трябва да е така. Трябва някой да понесе отговорност. Ако лекарят е сам в дадената ситуация можем да говорим за положената от него Хипократова клетва, ако е подчинен на разпоредби и по-висши чиновници – не бих искал обвинявам колегите, които работят там, обясни още той.

Шефът на БЛС прогнозира още увеличаване на хоспитализираните болни в следващите дни, заради рекордния  брой новозаразени тази сутрин.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес