Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Ангел Кунчев: БЦЖ не довежда до по-добър имунитет, мислим за задължителна ваксина срещу варицела

14 януари 2020, 12:30 часа • 22741 прочитания

Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози. При децата на 12-годишна възраст се въвежда реимунизация и срещу коклюш към реимунизацията срещу тетанус и дифтерия. 

"Промените се налагат, защото и животът се променя. Никой календар не е замръзнал във времето. Според това, какъв опит се трупа у нас и навън и как се променя заболеваемостта ние се опитваме да го направим такъв, че да е най-ефективен", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за bTV.

"Заболеваемостта от туберкулоза у нас исторически е сред най-високите по много причини - социални и здравни. Но истината е, че специално при туберкулозата едно от много добрите постижения е, че в рамките на 10 години заболеваемостта намаля над два пъти.  Така че в никакъв случай не може да се говори за тенденция за увеличаване, напротив - тенденцията е за много бързо и чувствително намаляване.", допълни още той.

В отговор на въпрос защо се налага корекцията в календара за 11 годишните д-р Ангел Кунчев отговори:

"Защото няма никакви научни доказателства, че тези проверки с Манту и след това БЦЖ-ирането дават по-голяма сигурност. Напротив - има достатъчно натрупан опит, който показва (конкретно опитът на Европа) - две трети от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина. Останалата една трета от страните са основно от Централна и Източна Европа правят една, само две страни - две, ние бяхме единствените в Европа, които имахме пет приема. Това не довежда до по-добър имунитет, не довежда до по-голяма сигурност, а само до допълнителна работа за общопрактикуващите лекари, притеснения за родителите. Самата проба Манту е специфична за разлика от всички останали и когато не се изпълни, както трябва много често дава неверни резултати и се налага да се БЦЖ-ират деца, които имат имунитет. Фактически изпълнението не е съвсем точно. По никакъв начин отпадането на тази проба не отменя възможността, който и да е ако има съмнения да я назначи и направи при специалист в тубдиспансера", обясни д-р Кунчев.

За пневмококовата ваксина той поясни, че ситуацията е сходна: "Повечето страни работят на принципа 2 приема на ваксината плюс една реимунизация, което се оказва при изследванията, че дава абсолютно еднакъв имунитет, както при прилагането на 3 плюс 1."

"През последните 10 години непрекъснато наблюдаваме, че коклюшът започна да се възражда не толкова в детската възраст. Когато скоро е направена имунизация ти имаш напрегнат имунитет, но вече в тийнейджърската възраст 18,20,25 години  - повечето случаи са в тази възраст. По думите му това се дължи на отслабването на имунитета, заради което е нужда бустерна доза, която да осигури по-дълга защита поне в рамките на 10-15 години. Считаме, че ще намалим заболеваемостта в тази възрастова група.", каза още д-р Кунчев за допълнителната коклюшна ваксина.

За идеята да се въведе задължителна ваксина срещу варицела Кунчев заяви: "Има все още да се  говори по тази тема, защото няма единодушие, както от страна на родителите, така и при част от специалистите редно ли е да се въведе задължително в календара. Моето лично мнение е, че дошъл този момент. Ние имаме 30 хил. случаи миналата година. Колкото и да е леко протичаща, да, тя е една от най-леко протичащите, но при 30 хил. случая и при 0,5% усложнения, това формира една не малка бройка на деца и възрастни, които я карат тежко, понякога и животозаплашващо. Почти всяка година ние имаме по 2-3 смъртни случая. До сега истината беше, че хората си я купуват от други страни, но по-нормалното е тя да е на лице в България, когато желаят хората да я направят, а ако следващата 1-2 години достигнем до консенсус и да я въведем, както са го направили повечето развити страни."

На въпрос дали няма да се стресират допълнително родителите, които знаят, че прекарването на варицела води до доживотен имунитет д-р Ангел Кунчев заяви, че "въпросът е за тези 0,5%, които прекарват болестта с усложнения, които наложени на 30 хил. случая не са толкова малко. Тези деца ние искаме да спасим, а в края на краищата се натрупа достатъчно опит - САЩ и Канада въведоха тази ваксина преди 10-15 години и почти във възрастовите групи, които са имунизирани изчезва заболяването."

Д-р Кунчев уточни, че такава бройка на заболеваемост има само при варицелата, тъй като тя е ваксинонепредотвратима. 

Относно ваксините за възрастни главният здравен инспектор заяви, че за радост ваксините са свършили, защото така ще се знае какво ще е търсенето - 2 пъти по-високо, "което е хубаво, защото в края на краищата идеята е да защитим, колкото се може повече хора. Много се надявам екипът на министерството да осигури достатъчно средства и догодина да е почти двойна бройката, за да може да покрием търсенето."

Какво писа Actualno.com за приема на БЦЖ ваксината още през 2016 година може да видите В ТАЗИ СТАТИЯ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес