Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветелин Кънчев "изписа вежди" на ромите и нападна министър Москов

08 декември 2014, 09:00 часа • 41503 прочитания

Лидерът на "Евророма" коментира по интересен начин вчерашното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов във Facebook.

В него Москов заявяваше: "Дотук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...

От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно".

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия ромският лидер заяви, че от партията му настояват виновните за нападенията над спешни медици да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Във всички случаи обаче в кражбите на "бялата мафия" и източването на НЗОК не участвали роми. Отделно, че в 10 случая на кражба на еврофондове нямало нито един случай на кражба от страна на роми.

Кънчев продължи с "изписването на вежди" и заяви, че ромите правят дребните проблеми, а останалите големите. Ромският лидер нападна министъра, че не може да се справи с проблема и си търси причина, с която да оправдае провала си.

От своя страна Москов отговори на обвиненията, посочвайки че помни какво е хипократовата клетва и в какво се е клел. Той допълни, че социалното неравенство не поражда специални права.

Министърът на здравеопазването поиска помощ от Кънчев, за да се разреши въпросът с влизането на екипи на спешната помощ в ромските махали. На това ромският лидер отговори, че би могъл да се ангажира, само ако Москов се извини за направеното вчера изказване и да спре да поставя всички под общ знаменател.

Москов отказа да се извини и посочи, че не дели злосторниците на расова основа. Все пак той припомни, че 80% от случаите на нападения над спешни медици са се случили в ромските махали (175 от общо 227 случая).

Десислава Каталиева от Националния алианс на работещите в Спешната помощ беше категорична, че най-често агресията идва от не от пациента, колкото от неговите близки. Тя обясни, че й е трудно да си върши работата, докато около нея хвърчат заплахи за саморазправа.

"Как да си вършим работата, ако не ни е гарантирана сигурност", попита експертът. Тя беше категорична, че за първи път Москов се е извинил на спешните медици за условията, в които работят.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес