Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?

30 ноември 2020, 12:54 часа • 29403 прочитания

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в голяма степен така чаканата панацея срещу COVID-19? Поне засега няма такъв чудодеен лек, но един препарат изглежда почва да се откроява.

Става въпрос за лекарството "Ивермектин", което обаче основно се употребява във ветеринарната медицина - например за лечение на краста. В България за хора се предписва единствено под формата на крем – за лечение на възпалителни лезии, при розацея и няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение. Това пише в свой материал от 27 ноември, 2020 година сайтът OFFNews, позовавайки се на официални отговори на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

В сутрешния блок на Нова телевизия, хематологът д-р Чавдар Ботев обаче каза друго – да се пие профилактично "Ивермектин", с което ще намалите шанса да се заразите с COVID-19. Как да стане това, след като в България няма разрешено лекарство за орален прием, в което да има "Ивермектин"?

Всъщност тази информация влиза в противоречие с друга официална информация и то дадена от бившия здравен министър Кирил Ананиев и изпълнителния директор на ИАЛ Богдан Кирилов. На 6 юли, 2020 година, те казаха, че от месец май, 2020 година, в 9 болници тече клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за лечение на COVID-19. 30 пациенти били включени в проучването.

Actualno.com изпрати официално запитване до здравно министерство какво става с проучването. В отговора се казва, че в ИАЛ е подадено уведомление за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 г. Само че според здравно министерство е планирано в клиничното изпитание да се включат 120 пациенти! Проучването се нарича "Многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване за изследване безопасността, поносимостта и ефикасността на ивермектин HUVE-19 при пациенти с доказана инфекция със SARS-CoV-2 (COVID-19) и с проявена клинична симптоматика".

Дали има вече резултати от това проучване и всъщност дали то е започнало, предвид разминаването в информацията за броя участващи пациенти – 30 и 120, което подсказва, че може би по време на обявлението от министър Ананиев и г-н Кирилов още не са били набрани необходимите 120 души? От отговора на здравното министерство не става ясно какво е положението към днешна дата.

Ивермектин – обещаващ срещу COVID-19 или не?

И в научната литература има много противоречиви данни. Само през ноември има тотално различни материали, с различни заключения.

Например, на 2 ноември е публикуван протокол за лечение на COVID-19 от Медицинско училище "Източна Вирджиния", разработен от д-р Пол Марик, завеждащ катедра за белодробни болести. Протоколът разглежда цялостен подход за лечение, като в него е обърнато внимание и на "Ивермектин". "Ивермектин се появи като "чудодейното лекарство" за лечение на COVID-19. Ивермектин инхибира вирусната репликация (бел. ред. – т.е. спира размножаването на вируса) и има мощни противовъзпалителни свойства (бел. ред. – в протокола изрично се разглежда развитието на COVID-19 в две основни фази – първата е заразяването с вируса, а втората касае възпалителната реакция след попадане в белите дробове). Възникващите клинични данни (включително RCT) предполагат, че ивермектинът може да има важна клинична полза в целия спектър от фази на заболяването, т.е. профилактика преди експозиция, профилактика след експозиция, по време на симптоматичната фаза и по време на белодробната фаза. Освен това спешно се изискват проучвания, за да се потвърдят много впечатляващите предварителни констатации". Изрично обаче в протокола е посочено, че едва ли някога ще има едно лекарство за лечение на COVID-19 и че към тази болест трябва да се подхожда с коктейл от препарати, както и да се има изрично предвид в коя фаза е болестта.

Съвсем различно нещо пише в специализирана статия в списание Plos One от 11 ноември, 2020 година. Тя е озаглавена "Липса на ефикасност при стандартни дози Ивермектин в случаи на тежкоболни от COVID-19 пациенти". Статията касае резултатите от клинично проучвания с две групи пациенти – едната е получавала лекарството, а другата не е. Важна подробност обаче е, че лекарството е въведено на 12-тия ден от поява на симптоми, докато в протокола на д-р Марик изрично се набляга, че трябва да има възможно най-ранна употреба. А в клиничното проучване, описано в Plos One, два пъти повече пациенти от групата с Ивермектин стигат до интензивно отделение спрямо другата група. Факт е обаче и, че те не са третирани само с Ивермектин, а и с други лекарства – "Хидроксихлорохин, "Азитромицин", високи дози стероиди при някои пациенти, "Тоцилизумаб" при други.

Интересна подробност е, че в протокола на д-р Марик се набляга как в началото на пандемията СЗО неправилно препоръчва да не се използват кортикостероиди при пневмония. "Нашето колективно мнение е, че исторически високите нива на заболеваемост и смъртност от COVID-19 се дължат на един фактор: широкото и неподходящо нежелание сред болничните и интензивистите да използват противовъзпалителни и антикоагулантни лечения, включително кортикостероидна терапия в началото на курса на хоспитализация на пациент. Важно е да се признае, че не вирусът убива пациента, а по-скоро свръхактивната имунна система на пациента", пише в протокола на д-р Марик.

Как е в България?

В отговора си до Actualno.com по отношение на "Ивермектин", здравното министерство казва следното: "Назначаването на терапия на пациентите с COVID-19 се извършва от лекари в съответствие с индивидуалното им състояние и клинична симптоматика. За изпълнение на функциите, свързани с изготвяне на алгоритми (препоръки) за поведение и лечение на пациенти с COVID-19 създаденият със заповед на Министерския съвет на Република България Медицински съвет е разработил „Насоки за поведение при взаимодействия в рамките на здравната система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2)", които се актуализират при наличие на нова информация". С тази информация, здравните власти де факто ни приканват сами да четем протоколите за по-голяма яснота.

Проверка на Actualno.com показа, че първоначално в тези насоки е записано антибиотици и кортикостероиди да става "съгласно правилата за Добра клинична практика, ако има неотложни индикации за включването им в общия терапевтичен план и при отчитане на риска от взаимодействие с противовирусната терапия". А по-надолу изрично има позоваване на СЗО и как кортикостероидите не помагали при SARS и MERS, като дори забавяли изчистването на организма от този вирус. Точно по тази линия д-р Марик критикува СЗО, че в началото на пандемията неправилно гледа към SARS като пълен еквивалент на SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19.

Още: "За пръв път от над два месеца: Спад в броя на активните случаи на коронавирус у нас"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес