Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част от "Системата ни убива": Не сме канени на срещата с Борисов

24 януари 2019, 17:00 часа • 3610 прочитания

"Не бяхме поканени на днешната среща с премиера Бойко Борисов, научихме от медиите." Това каза за Actualno.com Мая Стоицева от Национална гражданска инициатива "Системата ни убива ВСИЧКИ". По думите ѝ на срещата са били Вера Иванова заедно с още три майки, които претендират, че представляват организацията.

"Няма пари за лекарства, деца умират, а ние си стискаме ръцете с премиера и казваме: "Всичко е ОК", коментира още Стоицева спорната среща и допълни, че от Министерство на здравеопазването са поканили "удобните майки."

По думите ѝ за срещата не е била информирана зам.-министърката на здравеопазването, нито омбудсманът Мая Манолова.

На въпрос на Actualno.com откъде идва разединението в движението "Системата ни убива ВСИЧКИ", Мая Стоицева отговори, че не знае, но още през декември е имало тайна среща между Вера Илиева и премиера Бойко Борисов. Стоицева поясни, че инициативата през цялото време е подкрепяла каузата на всички майки, а не на отделни личности.

Мая Стоицева обърна внимание на това, че предстои изграждането на новата система за оценяване на увреждания, която за да работи ефективно са необходими съвместните усилия на Министерството на труда и социалната политика, и на Министерството на здравеопазването.

От Национална гражданска инициатива "Системата ни убива ВСИЧКИ" алармираха, че вече има проблем с Наредбата за медицинска експертиза, като дадоха пример с дете със Синдром на Даун и сериозна умствена изостаналост, което преди Наредбата е било с 90%, а след промените вече е със 70% увреждания и без нужда от чужда помощ.

Припомняме, че на 21 януари омбудсманът Мая Манолова изрази притеснения относно начина, по който стартира реформата за хората с увреждания. "Факт е, че пенсиите на хората с увреждания са по-ниски в резултат на прехвърлянето на пенсията за инвалидност от НОИ към Агенцията за социално подпомагане. Те приемат това като лъжа, която институциите реализираха по отношение на тях заради безхаберието на администрацията на социалното министерство. Хората не разбират трябва ли да подадат заявление, не трябва ли. Министерството трябваше да направи организация, така че да си получат пенсиите януари", каза тогава Манолова и обяви открита гореща телефонна линия за всички хора с увреждания - 0883 462 310. Манолова допълни още, че има опити за бойкот за неизпълнение.

Проблемът с разминаването в сумите за хората с уврежданията е, че според новите промени в закона, част от нея се изплаща от НОИ за настоящия месец, а другата част от Агенцията за социално подпомагане, но за предния месец, т.е. получава се 1-месечно разминаване, което се случи в най-студения месец.

При срещата от тази сутрин, в която е участвала Вера Илиева заедно с още три майки е било връчено писмо към премиера, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии.

"Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК", отбелязват още в писмото си майките.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес