Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болниците вече няма да приемат повече пациенти, отколкото легла имат - освен ако е спешно

30 януари 2019, 06:20 часа • 2060 прочитания

Болниците вече няма да могат да приемат повече пациенти, отколкото са леглата в съответното отделение. Това съобщава в. "24 часа".

До момента здравната каса не правеше това сравнение, а в редица здравни заведения съществуваше т.нар. прием в коридора на хора, за които реално нямаше легла. Но сега, ако в конкретно отделение има 10 легла, то 11-и пациент или няма да бъде приет, или НЗОК няма да плати за лечението му. Това няма да важи при епидемия от грип, не се засягат и спешните пациенти.

Отпада обаче изискването леглата във вътрешните отделения да са профилирани по болести. Идеята е да няма връщане на пациенти, защото вече няма достатъчно "профилирани" легла. Това обяви председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев след разговори с Надзорния съвет на здравната каса.

Намаляването на цената на една от клиничните пътеки за неврологични заболявания от 500 на 300 лева беше главната тема на преговорите. Засега имало споразумение цената да остане 500 лева, по думите на д-р Тотев. За да стане това факт, до седмица трябва да бъде подписан нов анекс към рамковия договор за миналата година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес