Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болници предупреждават, че почват да спират работа заради липса на пари

08 юни 2017, 08:22 часа • 2867 прочитания

Нови предупреждения, че болници в цяла България могат да спрат да работят заради липса на средства от НЗОК, тръгнаха по медиите. Такъв пример е например болницата в Добрич, чийто директор д-р Трифон Йорданов предупреди пред Topnovini, че подопечното му лечебно заведение страда от наложените лимити.

Оказа се, че болницата в Добрич е превишила държавния лимит по клиничните пътеки с 35 000 лева през месец май. Заради това в последните осем дни на месеца са спрени планови дейности - нямало е пари. През юни дефицитът се очаква да стане 100 000 лева, а това би означавало спиране на планови дейности още в средата на месеца. 80% от пациентите на болницата са спешни и тяхното лечение няма да се разсрочва, увери д-р Йорданов.

Заради намаления лимит общинската болница "Царица Йоанна" в Провадия е застрашена от фалит. "Това, което получаваме от здравната каса, не стига само за фонд "Работна заплата". Получава се така, че след 23-24-то число има планови пациенти, които се връщат", коментира управителят на лечебното заведение д-р Светослав Неделчев пред БНТ.

Всяка година община Провадия заделя пари за здравното заведение. През май обаче се е наложило да бъдат преведени 40 000 лв. допълнително, за да бъдат платени сметките за ток и лекарства. Парите пак не достигат и това е наложило съкращение на хора. "Въпреки субсидирането, около 8-10 хиляди лева не достигат. 3 бройки и половина ще бъдат съкратени", обясни Неделчев.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес