Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болници и лекари отчитат дейност, която не извършват, твърди шефът на НЗОК

23 април 2014, 11:35 часа • 23011 прочитания

От януари до март екипи на НЗОК са направили планови проверки на 136 лечебни заведения, като са засечени 1570 броя нарушения, съобщи управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Общо пък в болничната помощ са извършени 1457 броя планови проверки от началото на януари до края на март, като от тях 628 са били финансовите проверки. В извън болничната помощ са извършени почти двойно повече планови проверки сравнение с болничната помощ-2576 на брой. Също така в извън болничната помощ са обработени 194 жалби, свързани с качеството на медицинското обслужване, направена е проверка и за налично оборудване в кабинетите на лекарите.

Сред нарушенията на болниците е и това, че се хоспитализират пациенти, които нямат необходимост от активно болнично лечение и диагностично-лечебният процес може да се извърши в извънболничната медицинска помощ. При изследванията на пациенти също се констатират нарушения, като при някои от тях те са без име на пациента и с отрязани апаратни данни.

Управителят на касата даде редица примери за нарушения на медицинската помощ. Например в РЗОК-Габрово се е открило, че в очното отделение, което има 5 легла лежат 7 пациента, но няма нито един от тях, когато екип на НЗОК е извършвал проверка на място. НЗОК ще сезира прокуратурата за РЗОК Пазарджик и Пловдив, защото лекари са отчели дейност, която никога не е била извършена, също така пациентите са се оплакали, че нито са получили направления, нито са минали през специалист. По най-тежката пътека - за химиотерапия се водят налични приети пациенти, например 40, но при извършване на проверка се оказва, че наличният им брой е много по-малък. Има и случаи, когато съпътстващи заболявания, въобще не се лекуват. Често пъти пациенти, пък са били приемани по спешност, но в много от случаите състоянието им не е било критично.

Тодорова съобщи, че лекарите са започнали да описват в докладите си за лоша хигиена в лечебните заведения. Като проблемът не съществува само в София, а в доста места из страната, най-често в държавни и общински болници.

От 18 до 21 април 2014 г. екипи от 13 РЗК под контрола на оперативното ръководство и Инспектората на НЗОК са извършили внезапни проверки на 191 отделения в 37 лечебни заведения за болнична помощ в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Румяна Тодорова обясни, че целта на тези проверки е била да се види дали пациентите, които са хоспитализирани по празниците реално са в болниците и дали хоспитализацията им кореспондира със заболяването им. В 38 % от лечебните заведения са били открити нарушения. В една софийска болница, например на 17 април са били изписани всички пациенти, които са били по клинична пътека. Управителят на НЗОК зададе въпроса дали всички те са били в еднакво състояние, за да бъдат изписвани по едно и също време.

Тревожен факт е, че за първото тримесечие на годината е имало голям брой на деца с артериална хипертония. Отчетени са и много бронхити и белодробни заболявания, заради грипа. Висок е и броят на случаи по клинична пътека за хирургична намеса за животоспасяващи нужди. Сред някои от клиничните пътеки (КП), по които са минали най-много пациенти от януари до февруари се включват-КП 1- "Исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза", КП-7 "Болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми", КП-26 "Заболявания на горния гастроинтестинален тракт" и други.

Тодорова увери, че НЗОК ще продължи да прави внезапни проверки на лечебните заведения из страната и то, не само по време на празнични дни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес