Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болницата във Враца е пред закриване

03 октомври 2017, 11:11 часа • 3622 прочитания

Персоналът в многопрофилната болница във Враца очаква решение, което да гарантира заплащането на възнагражденията им навреме и в пълен обем.

Лечебното заведение е пред закриване, тъй като има дългове от над 13 милиона лева и от два месеца не е плащало заплати на лекари и медицински сестри.

Директорът Орлин Цветков подаде оставка, тъй като до момента не успява да убеди държавата, че без финансова подкрепа фалитът е неизбежен.

Има огромен риск за пациентите, защото болницата рискува да затвори. Медикаменти и консумативи се зареждат със закъснения.

600 души персонал са засегнати. За юли те са получили половината от заплатите си.

„Въпреки закритите няколко отделения и освободените 120 души персонал финансовото състояние на болницата не се подобри и се стигна до там, че хората не могат да получат втора поредна заплата. За юли тя беше с 50% редукция. Очертава се перспектива да не може да се получава нито редовна, нито в пълен обем заплата”, посочи пред bTV д-р Емил Младенов, председател на КТ „Подкрепа” в здравното заведение.

По думите му политическите назначения на поста директор винаги са били фактор, който води до влошаване на финансовото състояние, той отбеляза и намесата на други интереси в лицето на частна болница.

Младенов настоява за целева субсидия, която да гарантира навременното и в пълен обем изплащане на възнагражденията на персонала. По думите му е нужно и да се погасят неотложните задължения.

Днес ще има среща между директора на болницата и здравния министър Николай Петров.

Медиците се заканиха да излизат на протести всеки ден, ако не се вземе решение по казуса.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес