Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19

04 май 2020, 09:29 часа • 5609 прочитания

Болницата в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19. Причината е липса на персонал в инфекциозното отделение. Пациентите ще бъдат пренасочвани във Военна болница - Сливен, съобщи пред БНТ полк. д-р Илиян Комитов, началник на здравното заведение.

Днес кризисният щаб в Сливен трябва да реши как ще продължи да работи инфекциозното отделение в града. След смъртта на  д-р Илиана Иванова и заразяването на 6 медици от лечебното заведение, е отделението е останал само един лекар. Търсят се доброволци, очаква се да бъдат командировани лекари.

Сливен има достатъчно предпазни средства. Но колегите стоят много време със заразените. Такова мнение се чу от колега на починалия в Сливен инфекционист д-р Илиана Иванова.

Според д-р Богдан Сотиров, има много неясноти за вируса, а 50% от персонала в инфекциозното отделение всъщност са болни. Самата лекарка е работила до 7-8 дни преди да почине, като рязко се е влошила 12 часа преди да почине. Сотиров каза пред Нова телевизия, че съпругът ѝ и 12-годишното ѝ дете са във Военна болница в Сливен, също болни от COVID-19, но в стабилно състояние. Това потвърди и началникът на Военната болница в Сливен.

В момента 11 болни са настанени във Военна болница, от тях 8 са с доказан коронавирус. Състоянието им е стабилно, няма усложнения, съобщи още полк. д-р Илиян Комитов.

Д-р Комитов призова гражданите да бъдат спокойни и заяви, че здравните власти имат пълна готовност да прием и лечение на пациенти. "Уверявам ви категорично, че болниците разполагат с необходимите предпазни и лекарствени средства", заяви още полк. д-р Илиян Комитов.

По отношение на другия починал лекар – д-р Нели Пандова от Александровска болница, от думите на говорителя на „Спешна помощ” в София Катя Сунгарска стана ясно, че Пандова е била изписана и се лекувала с антибиотици вкъщи, като по думите на самата лекарка дишала малко по-добре. Но Сунгарска не даде медицинско обяснение на случая – такова се очаква от Националния оперативен щаб, като публично не е ясно дали и какви други заболявания е имала лекарката.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес