Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш здравен министър почна да изброява поименно болници за случаи с финансови машинации

13 декември 2019, 09:06 часа • 3863 прочитания

Болница "Токуда" е включила "обследване на риск от падане" в свои услуги, за които се плаща извън здравни осигуровки и извън допълнително осигуряване. Това заяви бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Тълкуването е, че си плащаш за това да те учат как да не паднеш от болничното легло.

Бившият здравен министър даде пред Нова телевизия и друг пример за "Токуда", но имало и държавни болници с подобни практики – плащаш 890 лева, за да резервираш операционна болница. В Александровска болница напоследък например давали на пациента да се подпише, че отказва прием по клинична пътека т.е. ще се лекува като частен пациент и ще си плаща сам.

Виткова даде и още един пример за "финансова машинация" в болница – със "Софиямед". Тя обясни, че там става въпрос за случай с плащане от пациент за медицинско изделие (троакар) – инструмент, който се ползва по лапароскопия.

Губим клиенти, защото държавата не създава порядък в системата, категорична беше Виткова. Тя се оплака, че Изпълнителната агенция медицински надзор (ИАМН) не проверява тези случаи, защото се оправдава, че пациентите, замесени в тях, не дали съгласие да им се обработват личните данни – от самата ИАМН. Комисията за защита на личните данни пък 1 година не казвала нужно ли е това, твърди Виткова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес