Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш здравен министър: Депутатите да решат проблема с ваксините

26 януари 2016, 08:00 часа • 3572 прочитания

В Европа има само 2 фирми, които произвеждат ваксини. Те планират производството си 4-5 години напред, а нашият Закон за обществените поръчки не позволява да има обществена поръчка, планирана над година напред. Ако законът бъде променен, няма да има проблем с ваксините. Това заяви пред bTV бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Според Ненков фирмите могат да правят каквото си искат, защото са монополисти. Той заяви, че съгласно нашето законодателство може да се направи нещо като рамково споразумение, но то не е ясно разписано. Може един министър да го сключи, следващ да го отмени, поясни Ненков.

Нека нашите народни избраници, които са супер умни, със страшни юридически екипи, да измислят законово как да ни измъкнат. А след това ще можем да бъде включени в производствения цикъл, каза Ненков. Той уточни, че ако уредим нещата законово, можем да влезем в следващия цикъл – според това кога точно сме готови със закона. Някой някакси не разбира, че с тези фирми трябва да се сключи дългосрочен договор – говорим за големи корпорации, с доказани продукти, подчерта Ненков.

Не знам дали ваксините от Турция са забранени по закон. Чета медии, но те не са достатъчно достоверен източник. Генералният извод е, че се налива вода в мелницата на тези родители, които не си ваксинират децата. Това е изключително опасно, смята Ненков. Ако на опаковката пише „Пентаксим” и „Санофи”, това е гаранция за качество. Има обаче органи, които си мълчат като мишки, а трябва да кажат – тази ваксина се произвежда от турски завод и не става за нищо или пък няма проблем. Нямаме ясна информация за ампулката „Пентаксим” от Турция, констатира Ненков. Според него в Турция не им дреме за нашите деца и ние трябва да поемем отговорност за безопасността на ваксините.

Много Турция се събра в здравното министерство - ваксини оттам, отпечатъците за пръстовия идентификатор ще се "уреждат" от турска фирма, ако е вярно, каза още Ненков. Според него това е опит за контрол. Припомняме, че обещанието на Петър Москов е пръстовият идентификатор за влизане в болница и взмеане на лекарства от НЗОК ще заработи от април тази година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес