Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без безплатна помощ за хора, които могат да плащат здравни осигуровки, но не го правят?

19 ноември 2013, 14:06 часа • 35243 прочитания

По-голямата събираемост на здравни осигуровки отдавна е проблем за държавата – затова здравното министерство има нова идея как да я повиши. Това ще стане като се забрани на болниците да лекуват без пари пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят.

Засега намерението е само на ниво идея, а за да стане факт, ще трябва да бъдат направени промени в няколко нормативни документа, каза здравният министър Таня Адреева пред Дарик радио. Разбира се, това няма да се отнася при животозастрашаващи случаи, уточни министърът.

Андреева обаче не каза по какъв начин ще се разбира кой може, но не плаща осигуровки.

До края на март би трябвало да приключи разработването на методиката за Здравна карта. В нея ще бъдат заложени много критерии като възраст на населението, инвалидизация, комплексност на здравните услуги и др. В нея няма механизми, по които едни лечебни заведения, в зависимост от собствеността им, да могат да сключват договори със Здравната каса, а други да не, увери министърът. Идеята е да се въведат правила, които преди всичко да защитават пациентите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес