Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Меджидиев с нова словесна атака срещу Асена Сербезова за лекарствата

20 януари 2023, 11:03 часа • 1778 прочитания

"Недостигът на лекарства не е от 6 месеца, а от доста дълъг период от време". Това обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев по най-наболялата тема в здравеопазването у нас и в Европа през последните месеци.

На брифинг в петък той отново атакува бившия ресорен министър в редовния кабинет на Кирил Петков - Асена Сербезова. "Моята предшественичка каза, че аз съм зависим. Наистина съм зависим, но от моите пациенти, тъй като аз съм лекар. Почти всеки ден контактувам с тях и им помагам, това тя не го е усетила. Недостигът на лекарства не е от 6 месеца, а от доста дълъг период от време", заяви Меджидиев.

По думите му, цитирани от БГНЕС, служебното правителство прави всичко възможно да се справи с недостига на лекарства, а "щетите, които се нанасят, са точно за хората".

Припомняме, че Меджидиев преди дни обвини Сербезова, че е отговорна за липсата на медикаменти в аптечната мрежа. Той заяви, че тя е намалила броя на следените за недостиг лекарства от 400 на 60. Бившият здравен министър от кабинета „Петков“ му отвърна, че това е „манипулация“. Асена Сербезова добави, че винаги са били наблюдавани около 4000 медикамента за недостиг – продукти в Позитивния лекарствен списък.

В Студио Actualno Асена Сербезова обяви, че ще съди Асен Меджидиев – вижте повече тук.

"По поръчка на бившия здравен министър Асена Сербезова системата на СЕСПА е променeна въз основа на два сигнала и една жалба, на които е обърнато специално внимание и така се променя формулата", твърди сега отново Меджидиев. "В деловодството на МЗ не е изпълнена нито една от останалите препоръки", добави той и каза, че недостатъците, които са били констатирани, са липса на контрол и на технологичен инструмент за подаване на информация в СЕСПА.

Освен това използваната софтуерна база от СЕСПА не е лицензирана, твърди Меджидиев. "Ще има санкционирани търговци", каза той и добави, че са били установени нарушения, включително неподаване на информация.

Целта на здравното министерство, както и на служебното правителство е тази система да заработи ефективно. "Липсват детски антибиотици, те трябва да бъдат вкарани и да се осъществява контрол за техните доставки и износ", каза Асен Меджидиев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес