Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антония Първанова: Това е първият нормален брифинг на Националния оперативен щаб

01 октомври 2020, 15:55 часа • 4889 прочитания

"След седем месеца, това е първият нормален брифинг, който Националният оперативен щаб проведе. Като казвам нормален - без агресия, без заплахи, без манипулация, без лъжи, с много ясно и точно представяне на данните, с които разполагат, и съответно чрез манипулативни заключения въз основа на тези данни. Аз съм много удовлетворена от новия стил на работа и от качеството, което всички очаквахме от самото начало този щаб да предостави, сега вече това е факт". Това каза за "Хоризонт" д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве, бивш депутат в българския mарламент и бивш евродепутат.

Според данните от брифинга на Националния оперативен щаб България е на 8-о място по смъртност в Европа.

"Трябва да се направи много обстоен анализ на отварянето на ножицата и неблагоприятния резултат за смъртността. Възможно е да имат отношение фактори, свързани с демографската структура на населението, застаряващо население, с повече хронични заболявания в напреднала възраст, които не са добре лекувани и обгрижени, както и достъпът до здравеопазване", подчерта д-р Антония Първанова пред БНР.

Не трябва да омаловажаваме това, че идва есенно-зимния сезон, времето, в което има много вирусни инфекции, грип и много повече хора боледуват, повече, отколкото от коронавирус, подчерта експертът.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес