Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангел Найденов призна, че ВМА е закъсала сериозно (обновена)

06 март 2014, 17:44 часа • 39609 прочитания

Одитът на Военномедцинска академия разкрива някои доста смущаващи неща. Това заяви министрът на отбраната Ангел Найденов, предаде Агенция "Фокус".

Найденов обаче не пожела да говори в големи подробности. Той все пак призна, че има опити да се блокират и запорират сметки на ВМА "и то от гледна точка на удържане на средства през Националната здравноосигурителна каса". Това е изключително тревожен факт, подчерта министърът. Изпратил съм писма и до НЗОК, и до Министерство на финансите, до Камарата на частните съдебни изпълнителни, че това е абсолютно неприемливо, дълбоко неуместно като практика, допълни Найденов.

По думите му, задълженията на ВМА са към отделни фирми. В рамките на 90 милиона лева задължения на ВМА – просрочените бяха в порядъка на 50 милиона лева – във всеки един момент, в рамките на тези просрочени задължения може да се очаква блокиране на сметките. След идването на полк. Крум Кацаров, новия началник на ВМА, опитът е да бъдат намалени задълженията. „По-скоро, има достатъчно изразен опит от негова страна да намали неразплатените задължения, да прави сериозни преструктурирания на дейността, да не допуска нови задължения и да оптимизира разходите по начина, по който да се намали теглото на тази огромна сума”, каза още Ангел Найденов.

Времето ще забави строителството на преградното съоръжение на границата ни с Турция. „Голяма част от притесненията са ни свързани с времето, и с невъзможността да се работи на терен, защото условията са такива, че нито личен състав, нито техниката могат да работят по изграждане на съоръжението”, обясни Найденов.

По думите му, това ще се отрази върху темповете на изграждането на съоръжението. Стремежът на министерството е в рамките на 60 дни да бъде изградено защитното съоръжение от момента на фактическото монтиране на първите модули от съоръжението. Към този момент, все още не са монтирани първите модули, и ще бъдат монтирани, когато бъдат доставени материалите, подчерта министърът.

Прословутата стойност за преградното съоръжение от 5,1 милиона лева е индикативна стойност, предложена от МВР за вписване в плана за реагиране от страна на Република България по отношение на бежанската вълна. Индикативната стойност не е стойност, предлагана от Министерство на отбраната, а заданието за разработването на проекта е на МВР, подчерта Найденов.

По думите му, в това задание изрично е изписано, че проектът трябва да се притежава от количествена и стойностна сметка. Работният проект с тези разчети е изпратен към Министерство на отбраната от МВР. Количествата материали и тяхното остойностяване е направено от проектанта, нает от МВР. По тези разчети нетната стойност на материалите, определена от проектанта, а не от Министерство на отбраната, е в размер на 7,3 милиона лева. Понеже сумата е нетната, тук не са предвидени разходи за доставка, тъй като това са цени, които са в склада на производителя. Оттам нататък всички разходи до граничната зона, в която се изгражда съоръженията трябва да бъдат предвидени като допълните разходи км тази стойност, обясни министърът.

„Трябва да се плаща на ДДС, там трябва да бъдат предвидени допълнителни разходи, с оглед доставката в терена от страна на фирмите, които доставят материалите. Трябва да бъдат предвидени разходите за личен състав и военната техника – които не са предвидени в тази стойност по проектанта. Затова се получава крайна стойност, която е по-голяма”, каза още Ангел Найденов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес