Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ананиев обеща "да излекува" здравеопазването с нова стратегия

05 юли 2019, 11:30 часа • 3784 прочитания

Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента относно състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

"До края на тази година ще има нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за 3-години, нови правила за медицински дейности.

Ще инвестираме в купуването на линейки. Работим в посока специализацията на лекари. Подготвяме и нова стратегия за развитие на здравеопазването в България“, обясни още Ананиев.

Той отново потвърди, че няма да се закриват отделения, а напротив - ще се откриват нови.

"В последните 2-3 седмици обиколих редица болници в различни региони на страната. Има областни болници, които работят прекрасно.

Тези здравни заведения, които имат нужда от специална подкрепа, са във Видин, Враца, Ловеч, Кюстендил, Хасково. Там отделяме специално внимание, водим разговори с кредитори и банки, разсрочваме задължения, постигаме договорки да не блокират сметките на болниците, за да може персоналът да си получава възнагражденията.

Всички инструменти, които имаме налични, ги използваме. Преди година и половина, когато заех този пост, се говореше за фалит на поне 20 болници в страната. Сега има трудности с няколко лечебни заведения, но за фалити не можем да говорим", каза още министър Ананиев в парламента.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес