Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Златанов: Зеленият сертификат ще ни избави от локдаун

05 ноември 2021, 08:25 часа • 1522 прочитания

Зелените сертификати ще бъдат адекватната мярка и спасението от локдаун. В това бе категоричен заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов в студиото на БНТ.

Един от основните ефекти на зеления сертификат е повишената ваксинация и откриване на скритата заболеваемост. Засега не се налага да бъдат командировани лекари в страната, но ако се наложи заради интензивните грижи и отделения, ще бъдат командировани, добави Златанов. 

По думите на заместник-министъра при тези цифри има две възможности – или да се затегнат мерките, или да се въведат зелени сертификати. Много е трудно да се наложат в момент, в който има съпротива, но зеленият сертификат се въвежда навреме и очакваме, че резултатът ще бъде добър, очаква Александър Златанов. 

Той поясни, че разумната част от обществото подкрепят зеления сертификат, за да не нарушат ежедневието си и контактите си. Зеленият сертификат се издава веднага след поставяне на първа доза, но става валиден и носи възможността да бъде ползван от 15-ия ден след поставянето на дозата, обясни Златанов.

Той отбеляза, че няма противопоказания за поставяне на ваксина. Едно от сериозните неща е, когато се получи остра алергична реакция и се стигне до алергичен шок, тогава не се прилага втората доза, каза Златанов.

Във връзка с учениците и кога те ще се върнат в училище, Златанов заяви, че поредният учебен ден ще се определи от служебния министър на образованието академик Николай Денков. Трябва да бъде създадена организация, ако едно дете е с положителен резултат, какво трябва да се направи. Решенията са на министъра и той решава, но идната седмица може би към средата ще има присъствено обучение, подчерта Златанов.  Щадящите тестове за децата са абсолютно достатъчни, но след като свършат тестовете, ще поръчани нови, увери Златанов. 

Децата от 1 до 4 няма да носят маски, но за другите класове маската е необходима, защото се очаква да посещават общи помещения. Маската е едно допълнително средство, с което да се гарантира безопасна среда, но не бива да правим компромис с нея, категоричен бе Златанов.

Според него дори и по време на пандемия децата трябва да посещават обучителните центрове. 

Още: Александър Златанов: Неминуем локдаун, ако нещата продължават да ескалират

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес