Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат за зеления сертификат: Ако 20% са ваксинирани, какво ще правим с другите 80%?

19 октомври 2021, 08:38 часа • 5889 прочитания

Когато държавата налага някакви мерки в извънредна епидемична ситуация всички способи за преборването на заразата, по закон трябва да бъде поемани от държавата. 

Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова в сутрешния блок на БНТ. 

Нека да подходим не от частното към общото, а от общото към частното, призова адвокат Мария Петрова. Ако във всеки един сектор в страната приемем, че 20% са ваксинирани и ще ходят на работа, какво ще правим с останалите 80%, запита адвокат Петрова. 

Според нея преди да се предприеме една мярка, трябва да има алтернатива и да не е разписана просто на хартия. Тя призова да не се възприема, че щом хората са ваксинирани, значи не могат да бъдат преносители на вируса. Нашето общество подходи изключително безотговорно, изтъкна адвокат Мария Петрова. 

Тя изтъкна, че ПСР тестовете са мярка, която държавата трябва да предприе, но изоставаме с години и месеци в борбата с коронавируса. Мерки трябва да има, никой от нас не може да живее в илюзията, че ще се върнем в ситуацията от 13 март 2020 г., посочи Мария Петрова. 

От своя страна председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че в България се прилага зеленият сертификат при 20% ваксинация, при положение, че в Европа се прилага на 60%. Държавата не може да си свърши работа и малко сме като с кораба "Вера Су". Бизнесът няма да издържи, защото няма да има с кого да работи, посочи Алибегов. 

Ние се борим по този начин в момента, уточни Алибегов и добави, че недоверието към институциите е изключително високо. Политиците не успяха да ни убедят, че това е пътят, всички ние сме обединени и се опитваме да помогнем на държавата, но не получаваме нищо отсреща, категоричен беше Алибегов. 

Още: Адвокат: Все още никой не може да бъде задължен да си сложи ваксина срещу коронавирус в България

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес