Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

56 са новите случаи на COVID-19, общият брой достигна 1290

26 април 2020, 08:10 часа • 8323 прочитания

56 са новите случаи на COVID-19 у нас, а общият им брой достигна 1290. Това стана ясно от думите на началника на Националния кризисен щаб гененерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг.

Генерал Мутафчийски отбеляза още, че активните случаи у нас са 1030, а 22 случая са от София. 205 случая са излекувани, от които 8 са нови. Един мъж е починал за денонощието, с придружаващи заболявания, като общият брой на починалите е 55, стана ясно още от думите на началника на Щаба.

Има 3 нови случая на заразени деца. Две момичета - на 5 и 7 години - са заразени в Дупница и едно 3-годишно дете от Видин. 138 са случаите с коронавирус сред медицинския персонал.

Ген. Мутафчийски заяви, че премиерът може да вземе решение по отношение на по-ранното отпадане на извънредното положение у нас, тъй като това е политическо решение. Според проф. Мутафчийски България е преживяла един пик началото на април, след това е имало снижаване, а сега страната "се катери към следващия си пик", каза ген. Мутафчийски. По думите му факт е, че възникват огнища със сравнително голям брой хора, но благодарение на РЗИ, огнищата бързо се ограничават. Такова огнище се наблюдава край Дупница. Регистрирани са 13 заразени, като общото между тях е работата им в ТЕЦ "Бобов дол", каза още проф. Мутафчийски.

Според началника на Щаба няма еднозначно мнение в света кой е по-добрият вариант по отношение на отваряне на училищата. Коментират се две стратегии - едната е пускане на по-малките ученици, като това не е 100% гарантирано и безопасно, но е свързано с освобождаване на грижата на родителите и възобновяване на производствените процеси. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, като тук съображението е свързано с това, че им предстоят по-сериозни изпити. Освен това при пускане на по-големите, може да се разчита на по-осъзнато поведение за лични предпазни средства, спазване на физическа дистанция, използване на дезинфектанти, коментира проф. Мутафчийски. Той е убеден, че всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка.

Относно масовото тестване в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета", директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев обяви, че данните са много обещаващи. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт. Изследвани са над 600 души, а процентът на заразени е под 1, уточнява още Нова телевизия.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по-средата - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението.

39 са случаите на заразени с коронавирус в Сливен. Градът се конкурира със Стара Загора. 101 са заразените в Плевен, 51 в Кюстендил, 41 в Благовеград, а във Видин - 62-ма. В старческия дом в Гара Орешец няма нови случаи на заразени, съобщиха от Щаба. "Не е важно само колко е броят на заболелите. Важното е какво може да понесе здравната система. Около 50% от болничните легла в София вече са изчерпани. Във Видин са изчерпани медицинските консумативи. Проблемите са комплексни и не може да се разсъждава само в една насока", категоричен бе проф. Мутафчийски.

Той съобщи в заключение, че днес ще се проиграва организацията за допускане на хора с малки деца в парковете.

 Темата продължава и в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес