Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-6 области в страната са с повишени епидемични стойности

20 януари 2014, 09:01 часа • 23482 прочитания

За грипа бързо се променят данните. Дори данните за областите с най-голям ръст на заболеваемостта в началото на седмицата, се смениха в края на седмицата. Това заяви пред БНТ националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че от данните, с които разполагат, ще зависи дали колегите им по места ще преценят нужно ли е обявяване на епидемия.

Покачване на заболеваемостта има почти в цялата страна. Има 5-6 области с повишени епидемични стойности. С най-точни данни ще разполагаме във вторник, съобщи Кунчев. Той обясни, че всеки от щамовете има определени характеристики. Щамът "Калифорния" е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която се задържа дълго време. Този щам е насочен към по-младежката възраст.

Невзетите навреме мерки водят до по-тежко положение след това, предупреди Кунчев. Важното е при първите симптоми човек да си остане вкъщи, тъй като ако продължи да ходи на работа, освен, че може да зарази колегите си, то и неговото здравословно състояние се усложнява.

Грипът не е настинка, не е друг респираторен вирус, той заслужава малко повече внимание. Навременно лечение, води до по-бързо оздравяване, подчерта Кунчев. Той заяви, че щамът "Масачузетс" го няма в момента.

От 100 вируса, които изолираме сега – 95 са "Калифорния". Грип с антибиотик не се лекува. Ако станат усложнения, вече лекарят трябва да прецени какво да се прави по-нататък, каза още Кунчев.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес