Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 пъти повече трансплантации са направени у нас през 2013

30 декември 2013, 19:06 часа • 36615 прочитания

През 2013 два пъти повече хора получиха шанс за нов живот спрямо миналата година. Военномедицинска академия е една от болниците, в които през тази година дори беше открито пано "Дървото на живота", с което се отдава почит на донорите и се изказва благодарност на техните близки, взели в най-трудния момент решението да помогнат на непознати хора. През 2013 г. там бяха извършени 5 чернодробни трансплантации, припомня БТВ.

Според началника на Военномедицинска академия доц. Крум Крумов важно за увеличаването на броя на трансплантациите у нас е подобряването на работата в донорските бази в цялата страна. „Трансплантацията е отражение на състоянието, в което се намира медицината, и самият факт, че въобще се правят трансплантации в България, вече е едно много, много добро постижение”, казва медикът.

„Това е една рутинна практика във всяка една развита държава и е факт при нас. Ние имаме условията да работим това нещо и това е задача на всеки един от нас - не само като професионалист лекар или човек, който се занимава с администрацията”, споделя д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес