Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 лекари и сестра за 30 COVID легла - ситуацията в общинската болница в Пловдив

17 юли 2020, 07:41 часа • 5167 прочитания

Само 2 лекари и 1 медицинска сестра обслужват COVID-отделението в общинската многопрофилна болница "Св. Мина" в Пловдив. И то само 2 седмици след като то беше отворено, съобщи БНТ.

В момента капацитетът на болницата е почти запълнен, защото по стандарт недоказаните случаи трябва да бъдат отделени в самостоятелни стаи. Болницата има 8 стаи за лечение на COVID-пациенти. В момента има 1 свободна стая, отделението може да приема само доказани случаи на болни от коронавирус, преди да се освободи друга стая.

Как се е стигнало дотук обясни директорът на болницата проф. Петър Петров: "Стартирайки отделението обезпечихме графика за 30 легла – 9 сестри, 5 лекари и 5 санитари. Голяма част от персонала обаче е в пенсионна възраст и започнаха да валят мотивирани откази за работа и немотивирани за пенсиониране."

По думите му в болницата с COVID-пациентите е работил още един лекар, който в момента е положителен и е приет като пациент в лечебницата.

"Всеки колега индивидуално дойде и поиска да си тръгне, което за мен е пагубно, защото и без това работим на санитарния минимум във всички други отделения", подчерта директорът.

Един от двамата медици, които обслужват отделението - д-р Димитрова, обясни, че току-що е приключила нощната си смяна и започва 12-часовата си дневна смяна.

На какъв график работи?

"Имаме денонощен кабинет. Могат болните да пристигат сами за преглед или консултация. В повечето случаи идват с линейки на Бърза помощ, идват и от Карлово. При нужда хоспитализираме пациентите – взимаме проба за тест, но лечението започва веднага. Първият положителен пациент влезе в болницата на 7 юли в 14 часа следобед. И от тогава поддържаме добро качество, високо в никакъв случай. Болните в по-тежко състояние молим колегите да транспортират другаде. Леките и средни случаи поемаме.", обясни д-р Димитрова.

Обезпечени сме със защитни средства основно от дарители и община Пловдив, обяви директорът.

"Апелирам всички колеги доброволци да помагат. Жизнено необходимо ни е в този момент, за да се справим. Търсим доброволци за всяка позиция. Не смеем даже да мечтаем за доброволци, готови сме да заплащаме", поправи се директорът на общинската болница.

Свободните COVID легла в големите болници привършват

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес