Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 февруари - ден на съпричастност към децата с онкохематологични заболявания

15 февруари 2019, 07:45 часа • 4727 прочитания

15 февруари е ден за съпричастност към децата с онкохематологични заболявания. Насърчете вашите партньори, колеги, приятели, членове на семейството, да носят златната панделка, или нещо оцветено в златно (шапки, шалове и др.) на този ден.

През 1997, група родители от САЩ започват да обсъждат нуждата от универсален символ, за да се насочи общественото внимание към проблемите на децата с рак и техните семейства, както и да се мобилизират институциите, за да се намали смъртността.

Обсъдени са били няколко цвята. След много разговори и мислене избират златното. Златото е благороден метал и също като него децата са скъпоценни и безценни. В други държави родителите обърнали внимание на факта, че при обработката златото минава през огън. Децата също минават през болезнени, мъчителни процедури и преживявания по време на лечението.

От този момент златната панделка се разпространила в целия свят. Различни организации, частни и държавни институции, представители на гражданското общество и академичните среди използват този символ, за да покажат съпричастност и призоват за солидарност към децата и тяхната борба с рака. За съжаление златната панделка все още не е достигнала известността и разпознаваемостта на розовата и червената панделки - символ на борбата с рака на гърдата и вируса на СПИН.

Кампанията в Международния ден на децата болни от рак, цели да превърне златната панделка във възможно най-видим и разпознаваем символ на подкрепа навсякъде по света. Поставянето на златната панделка вдъхва кураж на децата, които се борят, на оздравелите и на техните семейства.

Кампанията за поставяне на златна панделка може да се използва и като символ на това, че ценим героите - децата и младежите, които смело се борят с рака; оцелелите, които са спечелили битката; семействата, които безстрашно живеят с реалностите на болестта или със загубата на най-ценното – тяхното дете; доброволците; лекарите и медицинския персонал, които страстно служат и посвещават времето си в помощ на децата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес