Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

113 млн. граждани на Европа страдат от алергичен ринит

11 април 2016, 13:11 часа • 1977 прочитания

113 млн. граждани на Европа страдат от алергичен ринит. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” - Варна д-р Маруся Малячкина, специалист по клинична алергология и детски болести. По думите ѝ част от тази мащабна статистика се сформира от хора, засегнати от бронхиална астма, които са 68 млн. души.

„Поленовата алергия се свързва с поява на хрема и представлява конюнктивит или по-популярния термин - сенна хрема, която от своя страна се конкретизира със сезонен алергичен ринит, провокиран от цветния цъфтеж”, посочи специалистът. Д-р Малячкина разясни, че всъщност това се явява едно много често заболяване, което засяга в различна честота възрастовите групи.

„От 6 до 9 % от децата проявяват алергия към полен, подрастващите са засегнати в порядъка на 11-17% и около 30 % обхващат възрастните хора”, подчерта алергологът. Д-р Маруся Малячкина коментира, че към момента подобна статистика за Варна и областта не съществува, но хората населяващи региона са облагодетелствани, заради въздушните течения, които са характерни за крайбрежните райони.

„Важно е хората да знаят, че алергията представлява една свръхчувствителност на имунната система към чужди вещества, които се наричат алергени. Те обикновено са безвредни за повечето хора, но при някои случаи се получава така, че имунната система ги разпознава като опасност за организма”, обясни специалистът.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес