Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 на 100 риск да умреш от коронавирус, 1 на 100 000 дори на 200 000 да имаш тромбоза, но страх от второто

08 април 2021, 08:02 часа • 4908 прочитания

Моят съвет е всеки да се ваксинира по възможно най-бързия начин, независимо с която и да е ваксина. Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по мозъчни инфекции към Университета в Берн.

Д-р Илиев посочи, че лично е осведомен за четирима души, които са чакали "по-добрите ваксини" и сега са в тежко състояние в болница с COVID-19. Лекарят отново повтори, че рискът от тромбоза при ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca

Най-вероятно ще може да се сложи друга ваксина като втора доза, но още няма достатъчно информация, подчерта д-р Илиев пред Нова телевизия. "Големият въпрос има ли алтернатива на този продукт или не? При риск 1 към 100 от смърт, ако се разболееш от COVID-19, честотата на тромбоза при ваксината на AstraZeneca е 1 към 100 000 до 1 към 200 000", предупреди той. И добави, че вероятността да получиш тромбоза при втора доза се предполага, че е още по-ниска.

Няма необходимост, няма и доказателства, че превантивното пиене на антикоагуланти помага – ще има много малък ефект, добави д-р Илиев. Има само предположения кои са предразположени към тромбози – това, което може да се каже със сигурност, при хора над 60 години няма нито един описан случай, а при мъже под 60 години почти няма случай.

Що се отнася до термина "особено внимание" при ваксинацията с AstraZeneca на жени под 60 години в България, д-р Илиев обясни, че това значи да се наблюдават симптоми за тромбоза (ПО-ДОЛУ В АКТИВЕН ЛИНК СА ОПИСАНИ) и да се реагира навреме, което означава и адекватна помощ – състоянието на тромбоза не е необратимо и в повечето случаи пациентът бива излекуван. Самият лекар напомни, че миналата седмица той си е сложил първа доза на AstraZeneca.

Същевременно от имунизационен кабинет в Бургас признаха, че вече има отлив от желаещи да се имунизират с AstraZeneca.

Още: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвиква?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес