Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар изброи признаците и симптомите на анемия

25 август 2023, 11:00 часа

Анемията, често срещано заболяване на кръвта, възниква, когато в организма липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки, които да пренасят достатъчно количество кислород до тъканите. Този недостиг в преноса на кислород може да доведе до редица признаци и симптоми, които могат да варират по тежест в зависимост от основната причина и степента на състоянието. Разпознаването на тези признаци и симптоми е от решаващо значение за навременното диагностициране и ефективното лечение на анемията.

Умората и слабостта са характерни симптоми на анемията. Намалената доставка на кислород до мускулите и тъканите може да доведе до постоянно чувство на умора и трудности при изпълнението на рутинни задачи. Лицата с анемия могат да установят, че им липсва обичайната енергия и издръжливост, за да се включат в ежедневните дейности.

Друг често срещан признак е задухът. Тъй като организмът се опитва да компенсира намалените нива на кислород, сърцето и белите дробове работят по-усилено, за да изпомпват повече богата на кислород кръв. Това може да доведе до задух дори по време на леко физическо натоварване или в покой при тежки случаи.

Знаците, които подсказват, че имате анемия

Бледата кожа и лигавиците, като вътрешната страна на устата и долните клепачи, могат да показват анемия. Намаленият брой червени кръвни клетки води до намаляване на червеникавия оттенък, което предизвиква забележима бледност в тези области.

Може да се появи замаяност и лесна уморяемост поради недостатъчно количество кислород в мозъка. Това може да бъде особено ясно изразено при бързо изправяне или след продължително седене или лежане.

Студените ръце и крака, както и усещането за изтръпване или мравучкане, може да са резултат от това, че тялото насочва кръвния поток от крайниците, за да даде приоритет на жизненоважните органи.

Честото главоболие и трудната концентрация също са свързани с анемията. Мозъкът се нуждае от постоянно снабдяване с кислород, за да функционира оптимално, и предизвиканият от анемията недостиг на кислород може да доведе до когнитивни нарушения.

В по-тежки случаи анемията може да доведе до болки в гърдите или стенокардия, особено при хора с вече съществуващи сърдечни заболявания. Това се дължи на затрудненията на сърцето да получи необходимия кислород за ефективно изпомпване.

Какво се случва, ако ядете бадеми всеки ден?

Важно е да се отбележи, че признаците и симптомите на анемията могат да варират в зависимост от конкретния вид анемия, като желязодефицитна анемия, витаминозна анемия или хемолитична анемия. Бременните жени, лицата с хронични заболявания, вегетарианците и тези с анамнеза за стомашно-чревни заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на анемия.

Ако се наблюдават някои от тези симптоми, от решаващо значение е да се консултирате с медицински специалист за правилна оценка и диагностика. Медицинският специалист може да извърши кръвни изследвания, за да определи основната причина за анемията и да препоръча подходящи варианти за лечение, които могат да включват промени в хранителния режим, добавки, лекарства или отстраняване на основната причина за състоянието.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес