Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: Жените над 50 години трябва да направят това, за да отслабнат

30 април 2022, 12:00 часа

Повечето жени над 50 години имат проблем с теглото и това е една от най-неприятните промени, свързани с тази възраст.

Диетологът д-р Ники Уилямс обясни, че хормоналните промени, които настъпват в женското тяло на този етап от живота, допринасят за напълняването.

С наближаване на менопаузата, нивата на половия хормон естроген намаляват, което кара тялото да работи по-усилено за натрупване на мазнини. Мастната тъкан му позволява си набави допълнителен естроген. Натрупването на мазнини допринася за забавяне на метаболизма, което, уви, също е неизбежно с възрастта. 

Лекар разкри трите най-ефективни начина да победите хроничната умора

„Жените, преминаващи през перименопауза и менопауза, стават по-податливи на инсулинова резистентност и наддаване на тегло. Това се дължи на метаболитни промени, колебания в дейността на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и половите хормони, както и на факта, че тялото по-трудно понася въглехидратите “, споделя д-р Уилямс.

Добрата новина е, че въпреки текущите промени, все още е възможно жените на възраст около 50 и повече години да отслабнат. Ето какво по-специално препоръчва експертът.

1. Консумация на повече зеленчуци

Зеленчуците трябва да съставляват поне половината от всяко хранене. Те са източник на здравословни въглехидрати, които поддържат хормоналната система.

Лекар посочи 10 симптома на диабет, които най-често се пренебрегват

Броколи, карфиол, бяло зеле, цвекло и рукола са особено полезни за премахване на излишните хормони през черния дроб.

2. Консумация на здравословни мазнини 

Здравословните мазнини са от съществено значение по време на менопаузата. Жените се нуждаят от тях, за да произвеждат хормони, да усвояват мастноразтворимите витамини, да поддържат стабилни ниво на кръвната захар и да намалят апетита си.

"Мазнините, които трябва да добавите към диетата си, включват зехтин, качествено масло, авокадо, ядки, мазна риба", споделя експертът.

Лекар: Яжте редовно тези храни за нормален холестерол и чисти артерии

3. Консумация на достатъчно протеини

Това е необходимо за по-добър баланс на кръвната захар, енергия и детоксикация, както и за транспорта и съхранението на хормоните, възстановяването на костите и мускулите, обяснява диетологът.

„Заложете на качествени меса, риба, яйца, млечни продукти, боб, леща, нахут, киноа, ядки и семена. Консумирайте колкото е възможно по-малко рафинирани въглехидрати", съветва диетологът. Според него жените на 50-те години трябва да избягват преработените храни, съдържащи захар и бяло пшенично брашно.

3. Отказ от закуските между храненията

Д-р Уилямс съветва да избягвате закуските между храненията – паузите между храненията трябва да са между четири и шест часа: това насърчава тялото активно да използва запасите от захар и да изгаря мазнините, за да произвежда енергия.

Лекар: Тази храна забавя стареенето на мозъка и сърцето

5. Дълги периоди между вечеря и закуска

Ако вечерята и закуската са в интервал от 12 до 16 часа, тялото ви ще започне да изгаря повече мазнини.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес