Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заменят с чинари и ели премахнатите опасни тополи в парк на Димитровград

23 февруари 2023, 14:55 часа • 1865 прочитания

Общо 84 дървета предстои да бъдат засадени в Димитровград по алеята със санитарно премахнатите неотдавна 38 потенциално опасни тополи. Тя се намира в местния парк „Марица“, където понастоящем се извършва мащабна реконструкция.

"Преди време имаше обществено напрежение относно изсечените тополи в парк "Марица". Тогава обещах, че на тяхно место ще бъдат засадени нови дръвчета. От днес започваме да изпълняваме обещанието си. Дърветата са едроразмерни, като една част от тях - 60 на брой са 15-годишни чинара (платана) , а другите са 24 иглолистни ели. Те ще заемат своите места с тежка техника и кран, тъй като са с големи туфи", поясни кметът на общината Иво Димов..

Подготовката започна от вчера, а днес се очаква същинското поставяне на новите дървета. Те ще бъдат разположени двете страни в 310-метрово разстояние на основната алея в посока реката. Чинарите ще се засаждат на отстояние 8 метра един от друг, а елите - на шест.

Новите дървета са многогодишни и имат силна коренова система. Те заменят санитарно премахнатите 38 потенциално опасни тополи, всяка една топола от които бе прехвърлила лимита от 50 години. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес