Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха за пиене и готвене водата в Любимец - има арсен над нормата

22 декември 2020, 12:23 часа • 2151 прочитания

Питейната вода на Любимец е забранена за пиене и приготвяне на храна заради установено повишено съдържание на арсен в нея. Проба на водата от града е отчела 11.9 µg/l арсен при норма не повече от 10 µg/l, съобщават от РЗИ-Хасково.

Тя е взета от чешмите в сградата на ВиК дружеството в града.

Предписанието на инспекцията влиза в сила от днес. Изпратено е писмо до кмета за уведомяване на населението. Информирано е и Министерството на здравеопазването, съобщава Нова тв.

Проблемът засяга за момента около 8 000 души.

От сутринта водим интензивни разговори с ВиК Хасково. Дружеството е предприело мерки за осигуряване на водоноски за питейна вода на населението. Те ще бъдат поставени в четири пункта в града: една стационарна водоноска ще бъде поставена пред домашният и социален патронаж. За тях още сутринта сме осигурили 500 л минерална вода, с която беше приготвена храната за днес. Общината ще предприем мерки за осигуряване на вода за детските градини и училищата след като започнат да работят, каза Илия Илиев - зам.-кмет на Любимец.

Взети са няколко контролни проби от различни части на града, за да се установи дали завишеното съдържание на арсен във водата е в целият Любимец. 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес