Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точно както в Пловдив, в Харманли също са бутнали културен паметник

11 март 2016, 07:14 часа • 2201 прочитания

Съборените паметници на културата вече трайно влизат в черната картина на песимизма, която все по-често се оформя в информационния поток от България. Поредният случай е в Харманли - точно както в Пловдив със сградата на "Ориент Табако".

И в Харманли става въпрос за тютюнева фабрика, декларирана като паметник на културата от 1977 годината. Както и в Пловдив, Община Харманли също твърди, че няма информация за защитения статут на имота.

За разрушаването на сградата на "Тютюнева промишленост" на ул. "Г. Димитров" в Харманли от 1 месец алармира местната общинска съветничка Светлана Николова. Както в Пловдив и в Харманли емблематичното здание е бутнато в неделя - на 21 февруари, пише в. "Сега". И там кметицата Мария Киркова твърди, че сградата не е паметник на културата, макар че се смята за един от символите на града. "Сградата не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата", казва Киркова, цитирана от БНР.

Светлана Николова обаче твърди, че на 8 март е посетила Националния институт по недвижимо културно наследство, откъдето са ѝ предоставили документи, че сградата е паметник на културата от 1977 г. Тези удостоверения често се предоставят в общината от самия собственик или инвеститор и администрацията няма ангажимент да проверява истинността им. Така по случая в Пловдив има два документа с един и същи номер и дата, но с абсолютно противоположно съдържание - според този в общината може да се събаря, според този от НИНКН - не може. Спорът ще реши комисията, която разследваше пловдивския случай. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата (МК) извършва в момента спешна проверка, казаха и от МК. Окръжната прокуратура в Хасково съобщи, че се е самосезирала още след първите публикации от 22 февруари. Разпоредено е да се установи собствеността на сградата, статута ѝ в Министерството на културата, както и законосъобразността на дадените разрешения от длъжностни лица за разрушаването ѝ. Към момента е изискана информация, която не е постъпила, снети са обяснения, като проверката не е приключила, уточняват оттам.

В София

Според "Спаси София" се подготвя събаряне и на сградата на кино "Възраждане", известна в по-нови времена като дискотека "Син Сити". "Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж, но в същото време се демонтират части от конструкцията", заяви Гергин Борисов от организацията, цитиран от БГНЕС. В края на миналата година, пред столичен всекидневник хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев споделя намеренията си на мястото на "Син Сити" да построи петзвезден хотел.

И.д. главен архитект на София Бойка Къдрева е информирала "Спаси София", че сградата е от най-ниската категория паметници на културата - "паметници за сведение". "За съжаление, тази категория предвижда, че ако сградата бъде предвидена за събаряне, в новата трябва да бъдат вписани части от оригиналната фасада. Виждали сме подобни бутафории в София и преди. Резултатът по всеобщото мнение не запазва автентичния дух, а просто е грозен", допълни Борисов.

На снимката: Ориент Табако, Пловдив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес