Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мистериите на Хухла" ще се проведат на 7 и 8 октомври

07 октомври 2022, 15:54 часа • 1428 прочитания

Празниците "Мистериите на Хухла" 2022 ще се проведат на 7 и 8 октомври в ивайловградското село, съобщиха от Община Ивайловград в социалната мрежа. 

Програмата ще започне от 18.30 ч. с изложба в читалището в Хухла. Тя е подготвена от Общинския музей в Ивайловград и в нея ще бъдат показани артефакти от археологическите разкопки в местността Балък дере, или така нареченото Хухленското кале.

Първата вечер на празниците ще завърши с рецитал на Петя Цонева, който е озаглавен: "Поезията е музика и музиката е поезия". Поетичната вечер ще бъде съпроводена от вълшебните изпълнения на флейта на Златина Георгиева,.

Вторият ден от програмата предвижда разговор с историци. Темата е "Памет за 1913 -та. Какво знаем и какво не знаем за разорението на Хухла?. 

На лобното място ще бъде отслужена и панихида за загиналите през 1913 г. хухленци. 

Снимка: Иван Бунков, Община Ивайловград

Кулминацията на празниците е от 16.30 ч. в Анфитеатъра на връх "Св. Илия" над село Хухла. Тогава ще се състои концерт и ще бъде връчена наградата „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“.

В "Мистериите на Хухла" ще се включат Фолклорна вокална група на село Свирачи, първата носителка на наградата в "България търси талант" Богдана Петрова, ЕВА квартет. В концерта ще участват още композиторът Костадин Генчев, певицата Мими Николова и Мартин Марков, който е водещ джаз пианист и преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Водещ на събитието ще бъде Светлозар Николов от радио „Джаз ФМ“- София.

Снимка: Иван Бунков, Община Ивайловград

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес