Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Ивайловград: Удвоихме общинския бюджет с привлечени средства

26 октомври 2018, 08:30 часа • 2330 прочитания

Втори мандат кмет на Ивайловград е Диана Овчарова. Наскоро НСОРБ удостои местната администрация с високото отличие „Община-Реформатор“. През последните години тя успява да удвои общинския бюджет с привлечени средства за инвестиции в градската, образователната и социалната инфраструктура. За повече подробности по значимите за местната общност теми с нея разговаря кореспондентът на Actualno.com.

Г-жо Овчарова, Ивайловград спечели приза "Община-Реформатор" от НСОРБ, с какво го заслужихте?

На проведената 13-та годишна среща на местните власти спечелихме приза "Община-Реформатор", който бе заслужен с предоставянето на компетентни становища по промени на нормативни документи, информация за участия в заседания и комисии на НСОРБ, но най-вече с въведените електронни услуги, което беше високо оценено от Националното сдружение на общините. Повече от 12 електронни услуги бяха въведени в община Ивайловград. Опитваме се да направим така, че хората да не се разхождат по етажите, а по служебен път да получават документи, за които през годините назад са чакали доста време. Аз приемам тази награда с удовлетворение за работата на моя екип и най-вече като изключително признание, защото е дадена от сдружението, в което членуваме 265 общини в България и което в детайли познава работата на всяка администрация. Така, че това е една реална оценка на постигнатото в община Ивайловград.

А вече имате ли отзиви от гражданите?

Само преди няколко дни на хора, на които преди години сме изисквали удостоверение за наследници, връчихме писма, с които ги информирахме, че това вече не е необходимо за услугата, която изискват от нас, че тя ще им бъде предоставена по служебен път. И вече получих първите благодарности и похвала, че така трябва да се работи.

В проектобюджета за 2019 г., публикуван от МФ, има завишение за община Ивайловград на сумите за зимно поддържане и за капиталови разходи, съответно с 24 100 лв. и с 40 600 лв. То отговаря ли на Вашите очаквания?

Смятам, че това увеличение от 24 хиляди лева за зимно поддържане е достатъчно за община Ивайловград. С тези 242 600 лв. ще покрият километрите с правилно разчетените сметки, които окончателно след последните справки подадохме. По отношение на капиталовите разходи - те никога не са достатъчни, защото знаете, че това е перото, с което администрациите пряко могат да работят за реализация на инвестиционната си програма.

Защо се наложи да прекратите процедурата за зимно поддържане и как ще процедирате до избора на изпълнители?

Прекратихме я заради недоглеждане във втората позиция, където е направена техническа грешка в изписването. Изписани са само улици в Ивайловград, без улиците в населените места. Това е дребно на пръв път недоглеждане, но то ще създаде проблем после при отчитането. Затова си позволихме още веднъж да пуснем процедурата. Надявам се, че времето при нас ще позволи да я финализираме навреме. В случай обаче на по-ранно настъпване на зимата с общинското предприятие "Спектър" ще съумеем да организираме целия този процес и съм сигурна, че ще направим нужното, за да може жителите на общината ни да са спокойни.

Кои от възложените обекти успяхте да изпълните през летния строителен сезон?

Приключихме с абсолютно всички сгради, които санирахме. Имаме вече санирани 13 жилищни блока, 8 административни сгради - полиция, пожарна, прокуратура, гранична полиция, общежития и др. Дори една къща сме санирали по оперативна програма. Приключихме с финалните разплащания. Окомплектоваме документацията и всъщност тази строителна площадка, в която се беше превърнал градът ни, успяваме да я нормализираме. По отношение на водопроводи и канализации - това е нещо, което правим след подписване на споразумения с МРРБ и поетапно подменяме основните хранителни водопроводи. Все още има неудобства, свързани с разкопани улици и ограничен достъп, но аз се надявам, че хората ще приемат неудобството като временно, защото след това мога да им гарантирам, че там, където са подменени водопроводите и канализациите, няма да има повече разкопавания. Надявам се, че след всеки хаос после идва ред.

ВиК-обектите, които последно споменахте, преходни ли ще бъдат?

Не, ще ги приключим в рамките на тази година.

На каква обща стойност възлизат инвестициите ви в строителство за тази година като допълнително привлечени средства?

Строителната ни програма на практика дублира размера на общинския бюджет - повече от 5,5 млн. лв. Смея да кажа, че може би Ивайловград е на челните места по размер на инвестициите в строителни проекти на глава от населението. Между другото, оцеляването в малките общини е доста труден процес, но през последните години, докато много други малки общини на практика едва функционират и едва оцеляват икономически благодарение на държавната подкрепа, ние освен държавната подкрепа, успяваме да удвоим бюджета си именно с привлечени от европейските програми средства. Доволна съм от постигнатите резултати.

Освен училищата, които обновихте с държавна помощ, имате ли и други проблеми, за чието решение разчитате на подкрепа от правителството?

С благодарности към Министерството на образованието за това, че имаме тяхната пълна подкрепа. В момента с последните отпуснати ни средства ремонтираме оградата на ивайловградското училище. Тя остана последният елемент от целия пъзел - училище, саниране на общежитие, топла връзка с физкултурния салон. Обновихме целите дворни пространства, футболни, волейболни и баскетболни игрища, оградата е изцяло възстановена. Пред Програмата за развитие на селските райони сме подали проектно предложение за обновяване и оборудване на училището в Ивайловград и смятам, че ще приключим с него. Реализираме и проект в село Железино, където предстои саниране на училището. По Програмата за развитие на селските райони сме предвидили и за него средства като предстои да подпишем финалния договор за изграждане на комбинирано спортно игрище в двора му. Мога да кажа с радост, че образователната и социалната инфраструктура са напълно завършени. И всъщност няма какво друго да ремонтираме и санираме по тях.

За каква сума са новите проекти, за които предстои да подпишете договори?

Имаме вече подписан един проект на стойност 4,2 млн. лв. за пътища. Кандидатствали сме с още 4 проекта – улици (1 172 856 лв.), училището в Ивайловград (783 953 лв.), училището в Железино (97 746 лв.) и горски пътища (2 266 247 лв.) млн. лв. Спортната площадка в Железино е за над 350 000 лв. Това е още веднъж удвояване на бюджета ни, даже и повече. Смея да кажа, че имаме последователност в планирането - първо с подмяната на ВиК-инфраструктурата и докато върви този процес подготвяме проектите за полагане на асфалт и бордюри. Така всичко върви максимално бързо в методична последователност.

Интервю на Анита Чолакова

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес