Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Димитровград повдига дебат за Водната кула

16 февруари 2023, 16:58 часа • 2267 прочитания

С множество въпроси кметът на Димитровград Иво Димов открива дебат за Водната кула в града. По думите му в навечерието на изтичащия срок за подаване на проектни предложения една от най-емблематичните сгради в Димитровград напомни за значимостта си.

И поставя въпросите: Какво се случва с Водната кула? Какво ще е бъдещето й? Каква ще бъде промяната за нея? Ще остане ли същата? Ще има ли градът нова туристическа атракция? Каква ще бъде тя? Как ще изглежда след обновяването?

Провокацията има за цел да възбуди обществения дебат около бъдещето на тази над 150 годишна сграда, съществувала още преди създаването на града.

През месец ноември бе обявен открит конкурс за млади архитекти и студенти, който изтича този петък, на 17 февруари. Тогава ще станат ясни проектните предложения за идейно развитие на съоръжението.

В седмицата между 18 и 23 февруари димитровградчани ще могат да гласуват за най-предпочитания от тях проект. На 24 февруари уважавано жури от най-известните архитекти в страната ще оцени професионално три от най-добрите проекта.

Водната кула се явява исторически свидетел на времето и годините, които променят средата около нея, но тя самата достолепно стои непроменена толкова дълго.

След дългогодишна битка с държавния "Холдинг БДЖ" ЕАД през 2018 г. община Димитровград спря процедурата за продажбата й и придоби собствеността върху съоръжението, за да остане то част от историческата памет на града. Непосредствено след това кметът на община Димитровград Иво Димов заяви, че ще се търсят идейни проекти за развитието на Водната кула.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес