Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитровград се гордее с пощенска марка "75 години от създаването на Димитровград"

20 октомври 2022, 15:41 часа • 1544 прочитания

Юбилейна пощенска марка „75 години от създаването на Димитровград” бе валидирана тържествено днес от главният изпълнителен директор на „Български пощи” Богдан Теофанидис, кметът на община Димитровград Иво Димов и художника доц. Ненко Атанасов на официална церемония в община Димитровград. Подобна церемония не е провеждана в областта повече от тридесет години.

Юбилейната пощенска марка, която е в употреба от днес, може да бъде намерена в пощенските станции и филателните магазини в страната. Изданието се състои от една пощенска марка с една винетка и специален пощенски печат.

Марката представлява визуализация на емблематичните сгради от архитектурния ансамбъл в началото на бул. "България" и стилизирани фигури на поколения с изписан девиза на града "Аз съм и ще бъда". Номинала на марката е 1.90 лв. в тираж 5500 бр. Община Димитровград отпечата и специална пощенска картичка за юбилея и първодневни пликове.

Юбилейният печат с датата на валидирането, който е неразривно свързан с марката, ще бъде на разположение в пощата в Димитровград до понеделник (24.10.2022г.) до 15 ч. за желаещите филателистите и граждани, които искат да го положат върху пликовете и да закупят филателното издание. Специално за церемонията със заповед на транспортния министър бе създаден специален временен клон на "Български пощи" в общината.

На събитието кметът Иво Димов пусна и първото писмо от общината с първата марка, картичка и плик до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола с посланието:

С пожелание за силна, по-сплотена и единна Европа!

Поздрави от Димитровград, България!

Иво Димов благодари на всички направили възможно издаването на марката и подчерта, че издаването на пощенско-филателен символ е акт на отдаването на памет към един емблематичен град. Той добави, че в малкото по обем пространство на марката са намерели място много история и съдържание.

Богдан Теофанидис каза, че при маркоиздаването „Български пощи” се ръководи от значими събития и подчерта, че много малко български градове могат да се похвалят с пощенска марка и изрази задоволство от факта, че Димитровград е сред тях.

Доц. Ненко Атанасов сподели за творческия процес и идеята вплетена в марката, където значимо място намират архитектурата и поколенията, неразривно свързани с града. За пощенската марка няма граници, тя е посланик по света, допълни автора.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес