Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабетиците в Хасково недоволстват, местят читалище в клуба им

16 септември 2016, 14:15 часа • 1977 прочитания

Предложението на кмета Добри Беливанов да бъде настанено читалище “Аспарух Лешников” в сградата на ул. “Генерал Карцов” 3 в Хасково, предизвика острото негодувание на съюза на диабетоболните.

Двайсетина от тях, повечето с бастуни, присъстваха днес на сесията на ОбС, за да видят как ще гласуват съветниците. Помещението, за което става дума, е 140 квадрата и там освен “Диабет 2012”, е настанен и съюз на пенсионерите, информира Haskovo.net.

“В нашето сдружение, на диабетоболните, членуват окол 450 души, но имаме много нови молби и скоро ще сме над 600 души, някои от тях имат и други тежки диагнози. Съюзът на пенсионерите, настанен на “Ген. Карцов”, също е над 600 души. Общо ставаме към 1200. Сега там настаняват и читалище. Как може в едно помещение, в което се извършват медицински прегледи, мери се кръвната захар, раздават се хранителни продукти, провеждат се различни мероприятия за диабета, да свири акордеон и са играят хора”, възмущава се Милка Кънчева, председател на сдружението на диабетиците.

Шефката на здравната комисия в ОбС д-р Валентина Иванова разговаря с тях през почивката преди гласуването на предложението за читалището. Тя ги увери, че от всички организации, които ще ползват помещението, ще се изиска график по дни и часове, за да не си пречат една на друга. Д-р Иванова гарантира, че лично ще се ангажира и ще държи под око случващото се на “Ген. Карцов”, а ако има проблеми, да се обръщат към нея.

Според Милка Кънчева обаче от читалището няма да спазват графика. “С тях не може да се работи. Те са се самонастанили в това помещение отдавна и го смятат за свое. Нашите членове са болни и страдащи хора, не може всеки ден да им се вдигат скандали”, опонира Кънчева.

Въпреки протеста в зала “Хасково” кметът Добри Беливанов не оттегли докладната си и предложението му бе прието.

Любопитното е, че Беливанов е първият председател на сдружение “Диабет 2012”, когато то бе регистрирано в края на 2012 година, след като някои от създателите му се опитаха да отстранят шефа на старото сдружение на диабетиците Петър Дялков. Само няколко месеца след регистрацията обаче Добри Беливанов се оттегли, аут от организацията се оказа и друг активист – Димитър Димитров, който водеше бунта срещу Дялков и бе сред учредителите на новото сдружение.

Тогава Беливанов коментира пред репортери, че някои неща в това сдружение не му харесват, заради опити за конфрантация със старата организация, при това на политическа основа.

След днешното гласуване двайсетината членове на “Диабет 2012” напуснаха разочаровани залата. Милка Кънчева обяви, че ще продължат да търсят справедливост, защото, по думите й, имало много нарушения при регистрацията и дейността на читалище “Аспарух Лешников”.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес