Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десето издание на "Кулинарното наследство на Тракия" в Ивайловград на 1 и 2 септември (ВИДЕО)

18 август 2023, 16:17 часа • 1947 прочитания

На 1 и 2 септември в местност "Дупката" в Ивайловград се открива 10-ото юбилейно издание на фестивала "Кулинарното наследство на Тракия". За поредна година на събитието ще бъдат почетени традиционните храни, поминък и занаяти.

По време на събитието ще има демонстрации на храни и занаяти, като лютеница с куртовска капия, направа на сапун, крафт бира, студено пресоване на ядкови масла, направа на бонбони от автентичен продукт, бърканица, трахана, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, плодове и зеленчуци, както и мед, тахан, билки и вино и ракия от местни производители.

Всички посетители на фестивала ще могат да се насладят на представяне на обичаи, а в съпътстващата програма ще има автентични песни и танци, както от региона, така и от гостуващи групи. Авторът Диляна Курдова пък ще представи книгата "Размисли върху българската женска носия". Шеф-готвачите Юри Велев и Николай Илиев ще ни изненадат с кулинарни изкушения, а гостите от Франция, Гърция и Турция ще представят традиционни за техните държави ястия.

За децата, а и не само, ще има специална забавна програма с цирковите артисти Играчка-Плачко, както и много други изненади.

Разбира се, на фестивала ще има и много музика от ансамбъл "Българе", Жоро Любимеца, Надя Казакова и група "Акага", която ще закрие фестивала.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес