Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Включете се в пролетното почистване на живописния язовир Пчелина

05 май 2022, 15:37 часа • 4830 прочитания

За поредна година ще се проведе традиционното пролетно почистване на язовир Пчелина, който се намира близо до село Ковачевци, на 20-тина километра от Радомир и е едно от най-красивите места в Пернишка област. В инициативата се включва и Actualno.com.

Ако искате да помогнете за събирането на боклуците в района, елате на 14 май, събота, от 9:00 часа. Сборен пункт при "Хангарите" (координати - 42.531349,22.853517). Може да се включите от всяка една точка на язовира, като уведомите организаторите, за да донесат чували, осигурени от Greenpeace България. На място ще има представител на организацията за опазване на околната среда, който подробно ще обясни за замърсяването - глобален проблем, който продължава да се разраства. За любителите на птици ще има и орнитолози с тръба за наблюдение.

След като се напълнят чувалите, се оставят на видно място на брега, за да ги съберат с лодките на ЦРОО-ПЕРНИК (Централна Рибно-Опазваща Организация).

Освен почистването, организаторите планират и консервиране на красивия параклис "Свети Йоан Летни", който се намира на скалата над язовира. Има цилиндричен свод, апсида и две певници в двете надлъжни стени. В него има частично запазени стенописи от XVI век.

Вземете си нещо за хапване и вода. По възможност носете и високи ботуши, ако имате - и кепчета, за да може събирането да става по-лесно.

Актуална информация за предстоящото почистване на язовир Пчелина може да следите във Facebook събитието ТУК.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес