Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вход свободен в НИМ и музеи в Търново

19 февруари 2014, 08:27 часа • 27360 прочитания

Днес вратите на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат отворени за всички посетители безплатно по случай 141-вата годишнина от гибелта на Васил Левски.

От 11.00 часа Сдружение "Евтерпани", чиято мисия е да издирва и представя "човешки съкровища" - талантливи певци и музиканти, ще изнесе специална програма. Акцент в нея ще бъде драматизацията "Урок по родолюбие", която ще изнесе фолклорната група "Житената питка" от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски изделия и дует "Рукатка", с ръководител Боряна Райкова.

В сградата на НИМ ще оживеят образите на Левски, Христо Ботев, Чавдар войвода в изпълнение на абитуриентите от гимназията, носители на награди за фолклорно изкуство. Деца и младежи, лауреати от фестивали и конкурси, с музикален ръководител Аня Краваева, ще изпълнят български песни.

Във Велико Търново музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" също ще са отворени за безплатни посещения по повод годишнината от гибелта на Левски.

В единствения музей-затвор от 27 до 30 декември 1872 година е лежал Дякона след залавянето му при Къкрина. Тази година в килията са добавени автентични пранги, подобни на тези, с които е бил окован Левски при отвеждането му от Търново в София.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес