Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Елин Пелин канят "На гости у Шопско"

23 февруари 2018, 11:17 часа • 3509 прочитания

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна, съобщиха от Община Елин Пелин.

10 групи с над 400 участници се очакват на маскарадния празник, каза пред Actualno.com Ангелина Илиева, главен експерт "Образование и социални дейности" към общинската администрация.

Тя сподели, че първото издание на фестивала е било през 2010 г. и след известно прекъсване, сега той се възражда отново.

"Целта на фестивала е, от една страна, да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира, от друга страна, маскарадните игри от различните фолклорни области, но най-вече - да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение", отбеляза г-жа Илиева.​

Стана ясно, че Общината е предвидила награден фонд за фестивала, а всеки участник ще получи диплом. "Предвидили сме парични награди, осигурили сме храна, закуски и вино лично от кмета", уточни още Ангелина Илиева.

Наградите на фестивала ще бъдат разпределени в няколко категории - 3 отличия за "Най-добро цялостно представяне", първа, втора и трета награда за "Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция" и награда за най-възрастен и най-млад участник в маскарада.

От община Елин Пелин уточниха, че най-младият участник се очаква да бъде от пернишкото село Селищен дол - той е само на две години и половина.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес