Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уроци по обичане: Как животните променят човешки съдби? (ВИДЕО)

30 август 2024, 15:33 часа • 6829 прочитания

Фондация "Тъгъдък" отваря врати за "уроци по обичане" през септември, които ще помогнат на любители на конете и на хора със специални потребности и душевни разстройства да изградят здрава връзка с животните, чрез хуманна и етична грижа. 

Защо е полезно общуването с животните? 

Общуването с животните и особено с такива, надарени от природата с богат мимически репертоар - като конете и кучетата, например - въздейства по много силен начин върху човешката психика. Животните ни виждат точно такива, каквито сме, защото за тях сложните човешки казуси като материално състояние, сексуално ориентация или социално положение просто нямат значение.

В комуникацията си с нас те се превръщат в емоционално огледало, защото начинът им на общуване е примитивен, първичен и необременен с манипулация и други задни мисли. Именно за това животните имат терапевтична полза за хората, казват експертите.

Този процес обаче може да се наблюдава само ако животното е благоразположено и в стабилно психично състояние. Ако то е стресирано, има негативни асоциации за контакта си с хората или други, много по-основни негови нужди не са удовлетворени, ефектът може да бъде отрицателен и напрежението да ескалира. 

Как специалистите по коне успяват да постигнат балансирана грижа за животните и защо е полезен за нас контактът с тях - вижте в репортажа. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес