Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриват за туристи крепостта "Перистера" край Пещера до началото на май

28 февруари 2014, 17:45 часа • 78859 прочитания

В края на април и началото на май ще бъде официално открита за посетители крепостта „Перистера” край Пещера, след като вече се финализира консервацията и реставрацията на природната забележителност. Това каза Георги Козарев, кмет на Община Пещера.

Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие” и включва зачисляването и на двама екскурзоводи и един аниматор по туризма, които ще насочват и информират туристите, предаде Фокус.

Вече са изпълнени 80 % от дейностите по осъществяването на проекта за консервация, реставрация и експониране на антична и средновековната крепост „Перистера”, който е на стойност 3,5 млн. лева.

Регионалният туристически продукт ще се развива и с изпълнението на паралелния проект „Родопска приказка” с партньорството на съседните общини Батак и Ракитово.

Включени са и други забележителни обекти в региона като пещера „Снежанка”, часовниковата кула и храмът „Свети Димитър”. Туристическата дестинация е атрактивна и с курорта „Свети Константин” и намиращия се в непосредствена близост язовир „Батак”. При последните археологическите разкопки там са открити 27 златни, доста бронзови монети и теглилки.

Крепостта е била един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места. Предвидено е за облагородяването на района с уникални растителни видове, да бъде залесен терен от 40 декара.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес