Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнеборец от Асеновград ще се бори за "Пожарникар на годината" за страната

25 януари 2016, 14:15 часа • 10300 прочитания

Огнеборец от РСПБЗН в Асеновград е сред номинираните да участват в последния етап на конкурса „Пожарникар на годината“. Церемонията по награждаване на служителите от противопожарните служби в областта се проведе днес в Пловдив, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Сред избраните да се надпреварват с пожарникари от цялата страна, редом до Сашо Янаджиев от РСПБЗН-Асеновград, се наредиха и младши инспектор Иван Ангелов от РСПБЗН-Садово, единствената наградена дама - Йорданка Колева от Първа районна служба в Пловдив, както и Георги Баталов - младши инспектор от РСПБЗН-Стамболийски. Окончателният избор и официалното награждаване на „Пожарникар на годината“ за страната ще се проведе в София на 8 февруари 2016 г.

Тази година за първи път в конкурса в Пловдив бе връчена и награда на цивилен гражданин. Призът си заслужи Георги Влайков - заместник-началник на доброволческото формирование "Пловдив 112". В екипа членуват общо 61 души.

Снимка: Actualno.com

През 2015 г. доброволческият отряд се включи в десетки спасителни операции, в екип с пловдивските пожарникари. Сред бедствията, в които са участвали доброволците от „Пловдив 112“, са наводнения и обилни снеговалежи.

В раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност“ бе отличен младши експерт Любомир Любенов. Той е началник на дежурната смяна на група "Пожарогасителна и спасителна дейност" на Първа районна служба.

Любенов спечели призът за отлично изпълнение на служебните си задължения в големия пожар в дома за деца "Рада Киркович" през 2015 г. Тогава близо 100 деца бяха евакуирани от една от преподавателките. При инцидента две от учителките бяха блокирани сред пламъците и се наложи огнеборците да влязат в огъня, за да подадат кислород на жените.

В категорията за служители, които упражняват държавен и противопожарен контрол бе награден инспектор Николай Иванов от РСПБЗН-Стамболийски. Непосредствено след церемонията в Пловдив пожарникари посочиха, че смятат за необходимо да се въведат курсове по пожарна безопасност в училищата, тъй като повечето от учениците не са запознати с действията, които трябва да извършват при възникване на пожар в учебното заведение или на друго място.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес