Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Музей на открито "Етъра" с шанс за най-добра творческа дестинация в целия свят!

09 ноември 2020, 11:18 часа • 3383 прочитания

Тези дни добрите новини сякаш рязко намаляха, а имаме все по-голяма нужда от тях! В мрачни времена за българския туризъм (и туризма по света като цяло), разбрахме, че етнографският музей на открито край Габрово е в надпреварата за най-добра творческа дестинация в световен мащаб. Това е поредно заслужено признание за екипа на "Етъра", който работи неуморно за подобряване на туристическия потенциал на мястото. В последните години то става все по-посещавано, а ние като българи можем само да допринесем за това то да бъде популярно и печелившо. 

Важно е да се каже, че кандидатурата не е само заради самото място, а е съвкупност от неговата уникална архитектура заедно с богат календар от разнообразни събития, който включва най-различни изложения и изложби, конкурсни програми, готвене на традиционни гозби и възстановки на традиционни български празници и обичаи. В свое интервю пред БНР Светлозар Тодоров, който е отговорен за културния мениджмънт на "Етъра" споделя, че някои от най-популярните за посещение събития, които организират са Международен панаир на традиционните занаяти, Училищата за лазарки и коледари (две отделни събития) и така нареченият Празник на пестила. 

Наградата, за която "Етъра" се състезава, е на международната Мрежа за креативен туризъм, а опоненти са най-добрите творчески дестинации в света. Нека пожелаем успех на тази прекрасна българска дестинация и нейния екип. А ние самите можем да допринесем за развитието на "Етъра" като го посетим и се потопим в неговата традиционна атмосфера. Можем да опитаме традиционен занаят и дори сами да изработим предмет. При предварителна уговорка със занаятчиите, можем да се научим в рамките на час да изработваме изделия от кожа, вълна и метал. Към тази опция има изключително голям интерес. 

Въпреки, че е популярна сред чужденците, основният туристопоток на "Етъра" са именно българските туристи. Ние самите като граждани, можем да подкрепим родния туризъм когато пътуваме. В тези трудни времена е важно да бъдем отговорни и да спазваме мерките, но все пак можем да сме полезни като похарчим парите си по интересни места у нас. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес