Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купи подарък от майка на дете с увреждане

26 януари 2021, 15:33 часа • 2795 прочитания

От месеци насам ни заливат с черни новини –  броят на заразените се увеличава, смъртните случаи нарастват, децата не трябва да ходят на училище, голяма част от възрастните не могат да ходят на работа, не можем да излизаме по заведения, на кино, театър, да се срещаме с приятели… Всеки така се е вкопчил в собственото си битие, че забравя да се огледа наоколо и да види, че светът продължава да се движи с обичайния си ритъм и в този свят има много хора, чиито проблеми са далеч над обичайните наши такива. И не, тук няма да пиша за чернилката, която надвисва над нас, а за добротата на едни хора и силата на духа на други, които винаги вдъхновяват.

Преди около 4 месеца във Facebook се появи поредната група – "Купи подарък от майка на дете с увреждане" и вече има над 90 000 члена! Идеята възниква съвсем спонтанно от една майка на дете с проблеми, която просто иска да представи изработени от нея плетени терлици. Майките на деца с увреждания прекарват по-голямата част от времето си вкъщи, грижейки се денонощно за своите деца. Те нямат възможност да ходят на работа. Продажбата на ръчно изработени от тях вещи е начин да подпомогнат семейния бюджет, да се чувстват полезни и запълни деня им със смисъл.

Идеята беше подета мълниеносно и за броени дни се събраха десетки хиляди съмишленици. Всяка майка представя себе си, детето си и проблема, който има, както и нещата, които изработва. И на минутата се появяват "купувачи", които с удоволствие си поръчват от красивите изделия.

Чета историите на жените, за които съдбата е отредила да минат през тежки изпитания. Чета за болката и шока, които си преживели, когато научават за болестта на рожбата си. Няма как да останеш равнодушен към човешките съдби, но, това, което най-силно ме изумява, е силата на духа им, способността да се радват на всеки момент, прекаран с детето. И всички те намират сили за вдъхновение да творят – плетат дрехи, изработват бижута, свещи, кукли, сладкиши, домашна зимнина и безброй други красиви неща.

Потребителите, които са в ролята на купувачи, не спират да споделят снимки и комплименти за нещата, които са си купили, които ще украсят дома им, ще зарадват близък човек с подарък.

И в целия този вихър от споделени емоции, аз никъде не видях за миг оплакване от страна на майките за трудното положение, в което се намират, не видях съжаление от страна на купувачите към тях. Поразява ме силата, с който жените приемат съдбата си и се радват и ценят всеки момент, споделен с любимата рожба.  Поразява ме желанието на хилядите хора, които с удоволствие не само помагат финансово на дамите, но ги карат да се чувстват горди като творци и удовлетворени, че творенията им докосват и други.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес