Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кукери от 8 държави се събраха за Сурва в Перник (снимки)

25 януари 2014, 13:46 часа • 103921 прочитания

"Сурва" в Перник събира над 6300 участници от 8 държави, за да прогонят злото и да покажат най-доброто от народното творчество и обичаите с маски, а малките талисмани Сура и Сури, които неотлъчно бяха до градоначалника Росица Янакиева, поискаха от нея да донесе щастие на всички хора в града.

Вълци, мечки, стари дяволи и златни моми са само част от внушителния реквизит на участниците, които се стекоха за най-авторитетния фестивал на маскарадните игри в Европа, разказва БГНЕС.

Сред най-атрактивните участници във фестивала са 110-те сурвакари от ковачевското село Сирищникв. Билюк башията им Владимир не пропусна да се похвали за златните медали, които групата е спечелила през изминалата година и обясни, че за единствените по рода си маски на групата, майсторите обикалят цяла година гората, за да открият подходящи дънери. В същото време двуметровите маски на дяволи от пера, бяха способни да прогонят всякакво зло.

Забележителни са и златната мома и мечките от село Челопеч, като всеки един от кукерската група носи костюм от козя кожа и 30 чанове.

За да премерят сили с другите участници в пернишкия фестивал, са дошли и групи от бургаския квартал Долно Езерово, които освен, че са пропътували 600 километра, са донесли със себе си и над 600 чанове, а цветните им маски от пайети се отличават на фона на останалите.

Музиката и танците на участниците огласиха и препълниха пернишкия площад, за да се порадват на уникалното народно творчество и за да си пожелаят да бъдат живи и здрави през 2014 г.

Най-малките участници в "Сурва 2014" са от групата на село Осетеново. Това са 5-годишният Петър Ивелинов и 4-годишният Иван Тонев. От същата група е и най-възрастният участник – Георги Любенов - на 86 години. Общият брой на децата под 14 години, които участват във фестивала е над 1200. Интересен е фактът, че в костюмите на групата от Сопот има риза на 136 години, носена от малък сурвакар, и було на 152 година. Групата от Ивайловград ще представи уникалното кукерско хоро, което се играе наляво.

БГНЕС припомня, че народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 година като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през настоящата година.

Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Той започва като "зимен карнавал", преминава през фазите национален фестивал, фестивал с международно участие, международен фестивал.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес