Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инициативата #Steniskanabala осигури стипендии на 63-ма абитуриенти-сираци

02 март 2016, 14:20 часа • 7897 прочитания

Днес в София се проведе благотворителното събитие "С тениска на бала"(#STENISKANABALA), на което бе представен моделът на тениската за новата 2016 година.

Кампанията, на която Actualno.com е медиен партньор, е насочена към абитуриенти сираци и цели да да помогне на зрелостниците да продължат образованието си във висше учебно заведение.

Инициативата се реализира от "Мото-Пфое" с подкрепата на Българския червен кръст (БЧК), чиито представители присъстваха на събитието. Специален гост на благотворителната среща бе заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той даде заявка, че в лицето на Образователното министерство кампанията #Steniskanabala ще бъде подкрепена изцяло.

Снимка: Христо Петров/ Actualno.com

На въпрос на Actualno.com Стаматов уточни, че ще се уведомят всички Регионални инспекторати по образование в страната (24 на брой) с предложение инициативата да достигне до директорите на училища в съответната област.

Популярният влогър Емил Контрад е тазгодишното лице на кампанията. Той представи и новата тениска, която е лицето на инициативата. Тя е решена в класически черен цвят и бяла щампа на човешко сърце. Емил Конрад посочи, че идеята на кампанията е много хубава, защото е свързана с образование и отправи апел занапред да се обръща повече внимание на знанието у нас. На събитието присъстваха изпълнители от "Вирджиния рекърдс", както и студенти, които участват в кампанията.

Начинът, по който беше избрана тениската тази година, бе малко по-различен. Всеки желаещ можеше да даде своя глас на специално създадения сайт www.steniskanabala.bg за това как да изглежда тениската измежду девет различни варианта. 

Официалното гласуване продължи до 29-ти февруари, като то е преминало при изключително висок интерес, съобщават още организаторите. 

Снимка: Христо Петров/ Actualno.com

В кампанията са се включили 1755 дарители, а 131 660 са общо събраните средства. 63-ма абитуриенти сираци са получили стипендии, а инициативата е достигнала до хората в 37 населени места в страната.

Зад каузата #Steniskanabala отново заставят известни имена като Митко Павлов, Христо Мутафчиев и Данчо Караджов.

На сайта на кампанията, всеки настоящ, бивш или бъдещ абитуриент може да дари средства, онлайн или по банков път, за образованието на абитуриентите без родители, а от "Мото-Пфое" предоставят символа на кампанията - тениска, с която да отиде на бала, изпращането или срещата на випуска. 

Снимка: Христо Петров/ Actualno.com

Всеки сам избира размера на дарението си, но тениската ще бъде предоставена при дарения над 20 лева.

Идеята за кампанията тръгва от абитуриенти от Пирот, Сърбия, където група зрелостници през 2013 година правят благотворителна инициатива "Пет минути за теб - цял живот за тях", насочена към деца в нужда. Тогава цял випуск отива на бала с тениска, вместо с рокля или костюм и дарява спестените средства на деца в неравностойно положение.

През 2014 година "Мото-Пфое" поема щафетата и вече трета година инициативата продължава и в България.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес