Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ice Bucket Challenge в помощ на пострадалите от наводненията

20 август 2014, 19:14 часа • 108977 прочитания

Кампанията Ice Bucket Challenge вече достигна и България, но за разлика от световния феномен, целите ѝ у нас са напълно различни.

У нас идеята е да се помогне на пострадалите от наводнения региони, начело с Мизия, като доброволците се включват в дарителската кампания на Българския червен кръст. Като част от тази проява „номинираните” са „задължени” да дарят 10 лева и да приемат предизвикателството да се полеят с ледена вода, а отказалите са длъжни да дарят 100 лева и да нямат право да номинират други хора.

В световен мащаб Ice Bucket Challenge има за цел да събере средства за борбата с тежката болест Амиотрофична латерална склероза (АЛС, наричана и болест на Лу Гериг) и да я популяризира. Когато си предизвикан, трябва да се полееш с ледена вода в рамките на 24 часа - в противен случай трябва да внесеш 10 000 долара в сметката на фонда за борба с болестта. В кампанията се включват предимно знаменитости и спортни звезди - Бил Гейтс, Марк Цукербърг, Дейвид Бекъм, Стивън Спилбърг, българският тенисист Григор Димитров, както и куп негови колеги и колежки от ATP и WTA, плюс много футболисти.

В България едно от най-известните пиар имена Максим Бехар вече прие предизвикателството и номинира Кристалина Георгиева, Левон Хампарцумян и Рут Колева.

В ефира на Нова телевизия Рафи, Ники Станоев и Павел Владимиров се поляха с леденостудена вода в подкрепа на 32-годишната Ивелина Кехайова. Тя е болна от каротидо-карвенозна фистула и събира пари за лечение на BG90TTBB94005526776399 BIC код: TT BG 22.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес