Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Художник от Банкя дари скулптура

03 ноември 2017, 13:23 часа • 6673 прочитания

Художникът от Банкя Стоян Мирчев направи дарение по повод Деня на будителите скулптура на птица под надслов „Полетът на сърцето”. Замисълът на автора на творбата е дълбок и наситен с много символика. Погледнато откъм входа на парк „Ротонда”, в рисунъка на птицата се вписва сърце – алюзия за Банкя като лечебница на сърца – в буквален и преносен смисъл. На откриването Стоян Мирчев разкри и друг свой замисъл: че птицата, символ на движение, се връща да гнезди винаги там, където е родена. Това кореспондира със ситуацията в съвременна България и тази птица е покана към излезлите да се завърнат у дома.

Кметът Рангел Марков и общинският съветник Анна Стойкова поздравиха художника и му благодариха и за друго негово дарение, направено за Банкя миналата година – изваяния на животни, радост и забава за най-малките в парк „Кестените”.

Щедростта на Стоян Мирчев не свършва дотук. Той възнамерява още да благотвори за Банкя и да одухотворява пространството й с още свои творби, което ще рече, че възрожденският дух в Банкя е жив.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес